Vijf dingen die je als zwangere ondernemer niet wil horen.

De zwangerschap is voor veel toekomstige ouders een hele mooie en bovenal bijzondere tijd. Toch brengt dit tevens een stukje onzekerheid met zich mee, in het bijzonder als je ondernemer bent. Je bent namelijk niet meer verzekerd van een stabiel inkomen als je eenmaal met verlof gaat, waar zwangere vrouwen in loondienst dit wel zijn.

Uit onderzoek van Allianz blijkt dat drie op de vijf zwangere ondernemers later dan 36 weken zwangerschap met verlof gaat, waar dit in loondienst de wettelijke grens is om te stoppen met werken. Vervolgens gaat meer dan de helft (55%) binnen zes weken na de bevalling weer aan het werk, waar werknemers in loondienst gebruikelijk wachten tot twaalf weken na de bevalling. Vaak kiezen vrouwelijke ondernemers ervoor om een mooie financiële buffer op te bouwen naast het inkomen van de partner, zodat zij in de kraamtijd niet voor verrassingen komen te staan.

Het helpt dan niet als er vanuit de omgeving telkens ‘goedbedoelde’ opmerkingen komen die de mommy-to-be en haar werk in twijfel trekken. Want hoezo denkt iedereen het beter te weten? Wij geven een opsomming van vijf dingen die je als zwangere ondernemer niet wil horen én wat je erop kunt antwoorden.

We hebben vaak het beste met elkaar voor, maar dat betekent niet dat je voor elkaar moet gaan invullen. De ene zwangere vrouw is namelijk de andere niet. Terwijl sommigen al bij 26 weken zwanger het idee hebben zo lichamelijk uitgeput te zijn, dat vervroegd verlof de enige oplossing is, werken andere zwangere vrouwen zonder enige problemen door tot vlak voor de bevalling. Dus hoe reageer je op zo’n goed bedoelde vraag? Bedank de vraagsteller voor de zorgen maar geef aan dat dat niet nodig is en dat ze er zeker van kunnen zijn dat je zelf je eigen grenzen goed bewaart.
Vaak komt ook deze opmerking voort uit bezorgdheid. Toch is het zo dat jij als toekomstige moeder hierover moet beslissen, niet over de opdrachtgever. Een zwangere vrouw heeft namelijk echt wel het beste voor met haar kindje en zal zich daarom extra bewust zijn van haar grenzen bij het aangaan van een nieuwe opdracht. Ook hier kun je aangeven dat je je eigen grenzen kent en deze vooropstelt bij het aangaan van een opdracht. Als je ook maar een greintje twijfel hebt over het kunnen vervullen van de opdracht, zou je de opdracht wel laten gaan.
Net zoals de ene zwangere vrouw de andere zwangere vrouw niet is, geldt dit ook voor baby’s. Er zijn kindjes die van meet af aan nachtbrakers zijn en de ouders enkel slapeloze nachten bezorgen, maar het kan ook zomaar zijn dat dit reuze meevalt. Bovendien kun je als eigen baas zelf beslissen om ’s ochtends bijvoorbeeld een keer wat langer te blijven liggen, om ’s avonds vervolgens nog even de laptop open te klappen als de kleine ligt te slapen. Benadruk daarom dat het als ondernemer juist gunstig is dat je niet afhankelijk bent van kantoortijden en daardoor je eigen tijd kunt indelen. Sterker nog: een derde van de ondernemers geeft aan voor zichzelf te zijn begonnen vanwege het beter kunnen combineren van werk en privé. Op die manier kun je zelf je meest productieve momenten kiezen.
Het klopt dat er veel dingen gaan veranderen als het gezin wordt uitgebreid met een baby, maar dat wil niet zeggen dat je voortaan als ouder alles uit je handen laat vallen zodra het kind ook maar een kik geeft. Je kunt daarom antwoorden dat ook na de zwangerschap er brood op de plank moet komen, dus dat er gewoon gewerkt moet worden. Hierin ben je als ondernemer niet anders dan een werknemer in loondienst, die ook vaak na twaalf weken weer aan de slag gaat.

De exacte datum van de bevalling is inderdaad niet te plannen. Daarom is het aan de ondernemer zelf om de activiteiten rondom de opdracht zo te plannen dat deze in ieder geval nog ruim van tevoren worden afgerond, zodat het project geen onverwachte vertraging oploopt. Als je aangeeft hier duidelijk afspraken over te willen maken kan deze onzekerheid al voor een groot deel weggenomen worden.

Geniet van je zwangerschap en houd altijd in je achterhoofd dat de meeste opmerkingen en vragen die je krijgt goedbedoeld zijn. Trek je dus niet teveel aan van wat anderen te zeggen hebben, jij kunt heus wel voor jezelf bepalen hoe je je voelt en waar je wel en niet tot in staat bent.