Sociaal fit blijven als zzp’er

Om goed werk te kunnen leveren, moet je in topvorm zijn. Dat weten zzp’ers als geen ander. De verantwoordelijkheid en werkdruk kunnen alleen soms net wat zwaarder aanvoelen dan wanneer je in loondienst bent. Daarmee kan het nogal verleidelijk zijn om helemaal op te gaan in je werk. Totdat je een verjaardag mist of door de sportschool wordt gebeld waarom je geen gebruik meer maakt van je abonnement. En dan staat niet alleen je fysieke fitheid op het spel, maar ook je sociale fitheid!

Sociale fitheid klinkt heel gezellig – en dat is het ook. Het betekent namelijk dat je meerdere mensen in je directe omgeving hebt waar je een vertrouwensrelatie mee hebt en waar je energie van krijgt. Maar sociale fitheid heeft ook zeker een serieuze kant. Het zorgt er namelijk voor dat je bewust tijd neemt voor ontspanning en voor de mensen om je heen. En juist dat zijn twee punten die voor zzp’ers soms lastig zijn, terwijl je ontspanning en de mensen om je heen juist hard nodig hebt om in topvorm te blijven.

Maar hoe blijf je dan sociaal fit? Wij zetten enkele tips op een rijtje:

Je eigen tijd indelen is een van de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. De kans is groot dat dit betekent dat je ook in de weekenden en avonden soms nog lekker aan het werk bent. Echter voor het grootste deel van je sociale kring zullen dit waarschijnlijk de tijden zijn waarop zij juist vrij zijn. Dus dat ene feestje, die barbecue of dat vriendenweekend – die komen voor jou niet altijd even goed uit. Probeer hier toch zoveel mogelijk bij te zijn. Juist omdat je je eigen tijd in kan delen, kun je jouw werkzaamheden zoveel mogelijk om zulke sociale activiteiten plannen. Het zou zonde zijn als je zelfstandig ondernemerschap je vriendschappen en sociale leven in de weg staan.
Wees attent. Doordat je gewend bent je eigen tijd in te delen, ben je waarschijnlijk al relatief goed in het bijhouden van je agenda. Dus gebruik die skills om ook belangrijke data van je omgeving goed bij te houden. Neem een uurtje de tijd en noteer alle verjaardagen, jubilea, eventuele ziekenhuisbezoekjes et cetera in je agenda voor het komende jaar, zodat je tijdig voor een kaartje of een berichtje kan zorgen. Zeker als je er zelf helaas toch niet bij kan zijn (zie punt 1), laat je je hiermee toch van je sociale kant zien.
Sociale media zijn een fijne aanvulling om op een laagdrempelige manier contact te houden met de mensen om je heen. Maar het zal nooit een vervanging worden van persoonlijk contact. Probeer hier dus bewust mee om te gaan. Een voorbeeld: voor je op het blauwe pijltje in Whatsapp klikt om je bericht te versturen, bedenk voor jezelf: wanneer heb ik deze persoon voor het laatst gesproken? De kans is vrij groot dat dat een paar weken geleden is. Dus zet Whatsapp uit, bel die persoon en maak een afspraak om snel weer eens samen te lunchen of uit eten te gaan. Wedden dat diegene dat alleen maar superleuk vindt?

Om tot rust te komen, heb je niet altijd andere mensen nodig. Sterker nog, soms is het zelfs fijn om je na je werk even rustig terug te trekken – dus ook als je misschien niet eens collega’s hebt. Uit ons meest recente onderzoek blijkt namelijk dat veel ondernemers de voorkeur geven aan een lekker ouderwets avondje thuis bankhangen als de ultieme ontspanning. Telefoon uit, Netflix aan, en here we go!

Ben je al in topvorm en wil je dat ook blijven? Lees dan meer over onze AOV