3 zuiderse tips om je hoofd koel te houden

In de zomer is het steeds vaker erg warm. En hoewel we beetje bij beetje wennen aan die mediterraanse temperaturen, kunnen we best nog veel opsteken van de manier waarop mensen in het zuiden het hoofd koel houden.

Besluipt je in het zuiden ook vaak het gevoel dat je in een spookdorp terechtgekomen bent? Verlaten straten – zelfs geen hond – en alle luiken potdicht. De mensen daar hebben het begrepen: je kunt je huis alleen koel houden als je resoluut de warmte buitensluit. Dus in plaats van ramen en deuren wijd open te gooien zoals wij dat hier meestal doen, houd je de ramen en luiken gewoon heel de dag dicht. ’t Is misschien niet zo fijn, zo’n donker huis, maar als de warmte aanhoudt is het je beste zet ooit!

Pas wanneer het afkoelt, kun je een zacht briesje door je huis laten waaien. Zet dan ook je binnendeuren open. Heb je geen luiken, scherm dan de zonnekant van je huis af met een goed zonnescherm of een klimplant die schaduw geeft.

Spaanse tapas, Italiaanse antipasti of Griekse mezze zijn heerlijk op vakantie, maar ook hier ideaal tijdens warme zomers. Veel mensen hebben minder eetlust naarmate het warmer wordt, maar met lichte maaltijden houd je toch je energie op peil. Zorg dat je voldoende zout binnenkrijgt, vooral als je veel hebt gezweet.

Bij een lekker hapje hoort ook een goed glas wijn. In de landen rond de Middellandse Zee gaat de voorkeur uit naar lichte wijntjes. En goed ook: want van te veel alcohol droog je sneller uit. Vergeet natuurlijk niet om ook veel water te drinken.

Vraag het aan een Spanjaard of een Italiaan: alleen een toerist krijg je zo gek om op het heetst van de dag door de straten van een stad te struinen of te zwoegen op zijn mountainbike. We mogen dan wel al eens grapjes maken over de lange siësta’s in het zuiden, maar eigenlijk, wie pakt het nu het slimste aan wanneer de temperaturen naar 35° klimmen?

Dus: begin je dag iets vroeger en las na de middag een pauze in. Een siësta hoeft niet per se, maar het is zeker fijn om wat slaap in te halen. Zorg er in elk geval voor dat je tussen 12u en 16u binnen blijft. En daarna wacht nog een mooie zomeravond. Het begin van een lange, zwoele zomer. Geniet ervan!