Wat is er verzekerd bij een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering?

Bij ondernemen hoort risico’s nemen. Voor de meeste risico’s die je als ondernemer loopt, kun je je verzekeren. Met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering verzeker je de schade die door jouw bedrijf aan anderen is veroorzaakt. Er zijn diverse schades te bedenken waarvoor je als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld. Verdiep je als ondernemer daarom goed in wat er is verzekerd bij een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering.

Er zijn drie verschillende aansprakelijkheids­verzekeringen voor je bedrijf. Met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering kun je je verzekeren voor aansprakelijkheid voor schade aan spullen van anderen of letselschade.
Soms is er geen schade aan iets of iemand anders, maar zijn er wel kosten. Bijvoorbeeld omdat je een verkeerd advies geeft of een foute berekening maakt. Dat zijn beroepsfouten. Daarvoor is een beroepsaansprakelijkheids­verzekering.


Tot slot bestaat er ook een bestuurdersaansprakelijk­heidsverzekering. Die is voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders, voor als bijvoorbeeld genomen besluiten verkeerd uitpakken. Welke aansprakelijkheids­verzekering bij jouw bedrijf past, hangt vooral af van wat je doet en welke rol je hebt binnen het bedrijf.

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering dekt de schade waarvoor je bedrijf aansprakelijk is. Hieronder valt schade aan spullen van anderen of aan iemand anders.

Schade aan spullen vind je in de verzekeringsvoorwaarden meestal terug als ‘zaakschade’. In de meeste voorwaarden staat daarvan een omschrijving, bijvoorbeeld dat het moet gaan om beschadiging, vernietiging of het verloren gaan van zaken. En het moet gaan om spullen van anderen. Van deze vorm van schade zijn heel veel voorbeelden te bedenken:

  • Je werkt als kapper en knoeit per ongeluk met verf op de kleding van je klant.
  • Bezorg je spullen bij klanten? Dan kun je makkelijk iets beschadigen als je dat gaat afleveren.
  • Heb je personeel? Dan geldt een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering natuurlijk ook als zij schade veroorzaken.

Meestal wordt schade aan anderen letselschade genoemd, of personenschade. De omschrijving in de verzekeringsvoorwaarden geeft meestal aan dat er inderdaad letsel moet zijn. Of het moet gaan om de aantasting van de gezondheid en overlijden daardoor. Helaas zijn ook van dit soort schades een aantal voorbeelden. In de meeste gevallen loopt het gelukkig goed af, maar soms zijn de gevolgen groot. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken?

  • De broodjes die je verkoopt zorgen voor een voedselvergiftiging en zieke klanten.
  • In je winkel struikelt een klant over een losliggende mat en breekt een been.

Maar vergeet ook niet dat werknemers een ongeval kunnen krijgen in je bedrijf. Of ziek kunnen worden door het werk dat ze doen.

Natuurlijk is verzekeren niet altijd de oplossing, of niet de enige. Zeker als het gaat om kleinere schades. Maar een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is een relatief goedkope verzekering die je veel zorgen kan schelen. Niet alleen betaalt een verzekeraar de schade als je aansprakelijk bent, maar je wordt ook bijgestaan als er iets aan de hand is. En natuurlijk kan je adviseur je ook altijd bijstaan als je te maken krijgt met een schade. Bekijk de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers. Of bereken direct uw premie als u zzp'er bent.