Wat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Ondernemen betekent risico’s nemen. Voor de meeste risico’s die je als ondernemer loopt, kun je je verzekeren. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die je met jouw bedrijf aan anderen toebrengt. Waarvoor je dus aansprakelijk bent. Er zijn vele schades waarvoor je als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld. Check daarom wat er is verzekerd bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Er zijn 2 soorten aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kun je je verzekeren voor aansprakelijkheid voor schade aan spullen van anderen of voor letselschade.

Soms is er geen schade aan iets of iemand anders, maar is er alleen financiële schade. Bijvoorbeeld omdat je een verkeerd advies geeft of een foute berekening maakt. Dat zijn beroepsfouten. Daarvoor is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade waarvoor je bedrijf aansprakelijk is. Hieronder valt schade aan spullen van anderen of aan iemand anders.

Schade aan spullen vind je in de verzekeringsvoorwaarden meestal terug als ‘zaakschade’. In de meeste voorwaarden staat daarvan een omschrijving, bijvoorbeeld dat het moet gaan om beschadiging, vernietiging of het verloren gaan van zaken. En het moet gaan om spullen van anderen. Van dit soort schade zijn verschillende voorbeelden:

·       Je werkt als kapper en morst per ongeluk verf op de kleding van je klant.

·       Je bezorg spullen bij klanten en beschadigt een tuinhekje bij de aflevering.

·       Je medewerker stoot een kan koffie om waarna een grote vlek ontstaat in het tapijt.

Schade aan anderen is letselschade of personenschade. In de verzekeringsvoorwaarden staat meestal dat er inderdaad letsel moet zijn. Of dat het moet gaan om de aantasting van de gezondheid en overlijden daardoor. Ook van dit soort schades zien we in de praktijk verschillende voorbeelden, met soms ingrijpende en kostbare gevolgen.

·       De broodjes die je verkoopt leiden tot een voedselvergiftiging en tot zieke klanten die wekenlang niet kunnen werken.

·       In je winkel struikelt een klant over een losliggende mat en breekt een been.

Schade toebrengen aan je klant is dramatisch, maar vergeet ook niet dat werknemers een ongeval kunnen krijgen in je bedrijf. Of ziek kunnen worden door het werk dat ze doen.

Natuurlijk is verzekeren niet altijd de oplossing, of niet de enige. Zeker als het gaat om kleinere schades. Maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een relatief goedkope verzekering die je veel zorgen kan schelen. Niet alleen betaalt een verzekeraar de schade als je aansprakelijk bent, maar je krijgt ook hulp als er iets aan de hand is. En natuurlijk kun je altijd terecht bij je adviseur als je te maken krijgt met een schade. Bekijk de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers. Of bereken direct je premie als zzp'er.
Als ondernemer kun je eigenlijk niet zonder aansprakelijkheidsverzekering. En als mkb’er met personeel vereist zo’n verzekering maatwerk. Raadpleeg daarom je financieel adviseur of een adviseur bij jou in de buurt. Je weet dan zeker dat je de juiste verzekering hebt voor je bedrijf.