Geveld door de griep: wat nu?

Je hebt een loopneus, drukkende hoofdpijn, je bent na een halve dag al enorm vermoeid en voelt je futloos. Om je heen zit iedereen te niezen en te kuchen en buiten is het guur. Een grote kans dat je het griepvirus onder de leden hebt. Alleen komt dit qua timing natuurlijk nooit uit: je hebt net een nieuwe klant binnengehaald, bent nog bezig met een plan van aanpak voor een andere klant en hebt morgen een belangrijke deadline. Eigenlijk kun je het je dus niet permitteren om een paar dagen uit te schakelen. Wat nu?
Het is belangrijk om realistisch te blijven. Tegen een griepje doe je vrij weinig. Je kunt nog zoveel fruit eten en vaak je handen wassen, maar het kwaad is al snel geschied als er iemand naast je zit die de bacillen verspreidt. Met een eenvoudige verkoudheid kun je vaak nog wel even door, maar als dit verandert in een hardnekkige variant, zijn er andere maatregelen nodig. Allianz geeft je een aantal tips hoe je zonder kleerscheuren je griepje te boven komt.
Als je voelt dat je lichaam moe en futloos is, doe je er het beste aan om hiernaar te luisteren. Vaak kun je zelfs niet anders en ben je niet meer vooruit te branden. Rust geeft je lichaam immers opnieuw energie om tegen de griep of verkoudheid te vechten. Soms kun je zelfs een griepje voor zijn door de voortijdige signalen te herkennen en erkennen en tijdig rust te nemen. Want wat maakt één dag een paar uur eerder afsluiten nu voor verschil als je hiermee een paar dagen uitval kunt voorkomen?
Stress is iets wat ondernemers regelmatig ervaren. Dit is echter funest voor het immuunsysteem, het kost namelijk heel veel energie. Energie die tijdens een griepje ingezet moet worden voor andere zaken, zoals vechten tegen het virus. Ga je daarom niet extra druk maken terwijl je in bed aan het uitzieken bent. Bedenk daarom: morgen is er weer een dag. Vergaat de wereld als je hier morgen weer met een frisse blik naar kijkt? Meestal niet. Dat leidt ons naar het volgende punt...

Zaken die geen strakke deadline hebben, kunnen vaak wel even wachten. Maak je hier dan ook geen zorgen over. Ben verder eerlijk tegen opdrachtgevers. Een griepje is niet handig, maar zeker geen ramp. Sterker nog: zo ongeveer iedereen overkomt dit eens per jaar. Door tijdig je aanwezigheid aan te geven, kunnen opdrachtgevers er in ieder geval rekening mee houden. Als ondernemer is er vast wel iemand binnen het bedrijf die met de dringende zaken kan helpen. Belangrijk is om alles in perspectief te plaatsen: werk is maar werk. Je gezondheid is een stuk belangrijker.

Gelukkig is een griepje vaak met een aantal dagen bedrust opgelost en kun je er daarna weer vol tegenaan. Want je wil natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat een simpel griepje verandert in een langdurig obstakel. Maar ook dan: geen man overboord. Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering ben je voorbereid op elk scenario.