Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV)

  • Volledig afgestemd op jouw beroepsrisico
  • Verzekerd tegen hoge kosten bij schadeclaims
  • Bereken binnen 1 minuut je premie
beroepsaansprakelijkheidsverzekering-bav
Als je anderen adviseert of aan projecten werkt, kunnen fouten altijd gebeuren, zelfs als je zeer professioneel en zorgvuldig te werk gaat. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kunnen de kosten hoog oplopen. Onze Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt je tegen schadeclaims, inclusief financiële schade, juridische kosten en verdediging. Dit beschermt je financiële positie, of je nu terecht of onterecht aansprakelijk wordt gesteld.
Met de Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd voor financiële schadeclaims bij een beroepsfout. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dus bescherming aan alle ondernemers: zzp’ers, freelancers, vrije beroepen en mkb’ers. Bekijk hier de voorbeelden van beroepsfouten.
Man met vraagteken
Met onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen de financiële gevolgen van schadeclaims vanwege een beroepsfout. Dus als jouw werk of advies leidt tot financiële schade bij derden. Ook fouten of nalatigheden door je medewerkers vallen hieronder. Naast financiële schade vergoeden wij ook de kosten van juridische bijstand én verweer.
Wel verzekerd
  • Financiële schade bij beroepsfouten veroorzaakt door jou, je bedrijf, je medewerkers of door jou ingeschakelde hulppersonen
  • Juridische hulp en verweer bij beroepsfouten, ook als je achteraf onterecht aansprakelijk bent gesteld
  • Vereiste dekkingen door je beroeps- of branchevereniging en volledig afgestemd op jouw beroepsrisico
  • Standaard is het inlooprisico verzekerd, voor de termijn dat er een voorgaande Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geweest
  • Voor architecten en bouwkundige adviesbureaus: schade aan bezittingen (zaakschade) en personen (letselschade) als gevolg van een beroepsfout
  • Standaard dekking voor cyberaansprakelijkheid, ook als een beroepsfout ontbreekt
  • Mogelijkheid tot met meeverzekeren van een aanvullende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (kantoorrisico) 
Niet verzekerd
  • Schade aan bezittingen (zaakschade) en personen (letselschade), behalve voor architecten en bouwkundige adviesbureaus
  • Schade door opzet, fraude of vermogensdelicten
  • Schade waarvoor je als bestuurder aansprakelijk bent (bestuurdersaansprakelijkheid)
  • Schade of kosten als een product of dienst opnieuw moet worden geleverd
  • Schade door toezeggingen of garanties van resultaten of verwachtingen
  • Schade door beleggingsadviezen

Je kunt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met extra zekerheden.
Als iemand je ná de ingangsdatum van de verzekering aansprakelijk stelt voor een fout die je vóór de ingangsdatum gemaakt hebt. 
 
Lees meer
Als iemand je ná afloop van de verzekering aansprakelijk stelt voor een fout die vóór de einddatum gemaakt hebt. 
 
Lees meer
Als iemand je aansprakelijk stelt voor schade aan bezittingen (zaakschade) of personen (letselschade). 

 
Lees meer
Drie mensen houden een bord omhoog met verschillende certificaten

Met onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun jij je onbezorgd richten op je werk en je klanten. Je onderneming loopt geen risico’s bij eventuele schadeclaims na een fout of vergissing.

  • Verzekering die volledig past bij jouw beroepsrisico’s en wensen
  • Professionele juridische bijstand bij aansprakelijkheidsstelling en verweer
  • Je kunt het kantoorrisico (bedrijfsaansprakelijkheid) voordelig meeverzekeren. Ook cyberincidenten zijn meeverzekerd

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor iedere adviserende ondernemer verstandig. Voor sommige beroepen is een BAV wettelijk verplicht. Dit geldt onder andere voor; accountants, advocaten en bewindvoerders.

Voor andere vrije beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar soms wel nodig om bepaalde opdrachten uit te kunnen voeren, je aan te kunnen sluiten bij een branchevereniging of je in te kunnen schrijven bij een bepaald kwaliteitsregister. Het beschikken over een BAV kan namelijk een voorwaarde zijn van een opdrachtgever, branchevereniging of kwaliteitsregister.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is sowieso verstandig als je advies geeft of diensten verleent. Bijvoorbeeld in de administratie, boekhouding, belastingen, consultancy, marketing, (interim)management, bedrijfsvoering, communicatie, bouwkunde of HR.

wie-moet-een-beroepsaansprakelijkheidsverzekering-hebben
Bereken je premie online op basis van je beroep en je omzet
Vul je gegevens aan en verstuur je aanvraag
De adviseur van jouw keuze neemt contact met je op
Samen bespreek je de keuzes en sluit je de verzekering af
Als ondernemer die bedrijfsmatig adviseert heb je te maken met beroepsaansprakelijkheid. Je klanten en opdrachtgevers vertrouwen op jouw kennis en expertise en rekenen erop dat je adviezen, berekeningen of tekeningen kloppen. Maak je toch een beroepsfout? En heeft je klant daardoor financieel nadeel? Dan kun je daarvoor aansprakelijk zijn. En dat kan je veel geld kosten. Dit gebeurt steeds vaker en rechters wijzen steeds hogere vergoedingen toe. Dit risico kan je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Wij vergoeden de financiële schade bij een ander (klant, opdrachtgever of overige derde) als jij daarvoor aansprakelijk bent door een beroepsfout. Ook vergoeden wij de kosten van juridische bijstand én verweer. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. 
De premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hangt af van jouw situatie. Ben je zzp’er of mkb’er? Wat is je beroep? Wat is je omzet? Tot welk bedrag wil je je verzekeren (het verzekerd bedrag)? En voor welk eigen risico kies je? De premie voor een zzp’er start bij zo’n € 375,- per jaar. Wil je weten hoeveel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost voor jou? Bereken dan hier je premie.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor iedere adviserende ondernemer verstandig. Voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht. Dit geldt onder andere voor:

  • Accountants
  • Advocaten
  • Architecten
  • Bewindvoerders

Voor andere vrije beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar soms wel nodig om bepaalde opdrachten uit te kunnen voeren. Zo kan het een voorwaarde zijn van een opdrachtgever, een branchevereniging of een kwaliteitsregister.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is sowieso verstandig als je advies geeft of diensten verleent. Bijvoorbeeld in de administratie, boekhouding, belastingen, consultancy, marketing, communicatie, bouwkunde of HR. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële schade door een beroepsfout. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. Dus ook uitzendkrachten, stagiaires of vrijwilligers, de bestuurders, commissarissen en maten vallen onder de verzekering.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vergoedt schade aan personen (letselschade) of spullen (zaakschade) die veroorzaakt is door jou, je medewerkers of je producten.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vergoedt financiële schade (vermogensschade) die ontstaan is door een beroepsfout zoals een verkeerd advies. 

Scroll horizontaal om meer te zien

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Soort schade

Financiële schade

(vermogensschade)

Schade aan personen en bezittingen (letselschade en zaakschade)

Dekking

Schade door beroepsfout door jou of je bedrijf

Schade door je bedrijf, medewerkers of producten

Voor

(Zelfstandig) ondernemers met een adviserend beroep

Ondernemers en bedrijven

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering lijkt een verzekering die overal gelijk is. Toch zijn er belangrijke verschillen. Zoals het verzekerd bedrag, inhoudelijke dekkingen en wat je extra kunt verzekeren. Met de verzekeringskaart kun je de belangrijkste kenmerken van onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Bereken dan je premie om te weten welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij jou past.

Bij het afsluiten van de Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je het inlooprisico meeverzekeren. Hierdoor ben je ook voor de kosten van eerder ontstane schade verzekerd. Uiteraard mag die schade nog niet bij je bekend zijn tijdens het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bij Allianz is het inlooprisico gratis als je al een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt en dan naar ons overstapt. Heb je nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je kiezen voor een inlooprisico van 1, 2 of 3 jaar.

Je kunt ervoor kiezen je Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij beëindiging uit te breiden met het uitlooprisico. Hierdoor ben je voor een bepaalde periode, na de beëindiging van de verzekering nog verzekerd voor het financiële nadeel dat een ander heeft opgelopen door een beroepsfout. Zo kun je een fout gemaakt hebben die pas na het einde van de verzekering wordt opgemerkt. Als die fout leidt tot schade, dan is dat verzekerd als je dekking hebt tegen het uitlooprisico.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert alleen financiële schade. Deze verzekering vergoedt dus geen schade aan personen en bezittingen. Wil je dat wel verzekeren? Dat kan met de extra optie ‘kantoorrisico’. In feite is die dekking gelijk aan de ‘normale’ bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). 
  • Je maakt software voor voorraadadministratie. Maar de software bevat een fout waardoor een klant een bestelling niet kan leveren.
  • Je verzorgt belastingaangiftes. Maar bij een jaarrekening vergeet je een nieuwe regeling toe te passen. Daardoor betaalt je klant te veel belasting.
  • Bij het maken van bouwtekeningen gebruik je verkeerde gegevens. Daardoor kloppen ook de afmetingen van de bouwmaterialen niet. De aannemer heeft hierdoor extra kosten.
  • Je mist een incassotermijn, waardoor een vordering niet meer kan worden geïnd. Je klant mist hierdoor het gefactureerde bedrag.
  • Als advocaat ben je te laat met het indienen van een beroepschrift. Hierdoor wordt de zaak van je cliënt niet behandeld en is de beslissing definitief. Dat pakt nadelig uit voor je cliënt.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.