Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor je bedrijf?

Er zijn niet veel verzekeringen verplicht. Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. is dat ook niet. De enige aansprakelijkheids­verzekering die jij moet afsluiten is die voor jouw auto of andere motorrijtuigen. Toch zijn er veel situaties waarin jij wel een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering moet afsluiten. Omdat een klant of opdrachtgever erom vraagt bijvoorbeeld. Of omdat de brancheorganisatie waarbij jou bent aangesloten dit eist.
Buiten afspraken die jij maakt met jouw opdrachtgever of klant, zijn er twee redenen waarom een verzekering verplicht is. Voor een aantal beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dat is geregeld in de wet en geldt bijvoorbeeld voor financieel adviseurs. Maar ook voor architecten, accountants, advocaten en notarissen. Daarnaast zijn er verschillende beroeps- en bedrijfsorganisaties die een verplichting voor een verzekering kennen. Meldt jij je aan bij zo’n organisatie? Dan zullen ze vooraf controleren of jij een verzekering heeft en of die voldoet aan de eisen.
Zzp’ers kunnen in veel situaties aansprakelijk zijn. Ook als ze bijvoorbeeld voor een ander bedrijf werken. En omdat jij als zelfstandig ondernemer vaak geen grote draagkracht heeft, vraagt een opdrachtgever om een verzekering. Daarmee heeft hij de zekerheid dat als er een schade is, de schade ook vergoed wordt. Ook als jij die als ondernemer zelf niet kunt betalen. 
Een aansprakelijkheidsverzekering lost niet alles op. Het kan ook zijn dat er geen aansprakelijkheid is of schade, maar er toch een probleem ontstaat. Bijvoorbeeld omdat jouw klant niet tevreden is. Of de factuur niet betaalt. Probeer altijd te voorkomen dat een klacht leidt tot een conflict. Maar denk ook na over wat jij doet als dat toch gebeurt. En sluit bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering af. Daarmee kan jij juridisch advies krijgen voor het tot een conflict komt. Komt het wel tot een geschil? Dan krijg jij een vergoeding van de juridische kosten, vaak tot een bepaald bedrag. Maar alleen als dat geschil binnen de voorwaarden valt. 
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.