Sociaal fit tussen de champagne en kalkoen

De laatste weken van december zijn voor veel mensen een ontspannen afsluiting van het drukke jaar. Gezellig samen zijn met familie en vrienden en genieten van de vrije dagen onder het genot van lekker eten en drinken. Eindelijk weer even wat tijd voor andere dingen dan de dagelijkse verplichtingen. Maar geldt dit ook voor ondernemers?

De laatste weken van december zijn voor veel mensen een ontspannen afsluiting van het drukke jaar. Gezellig samen zijn met familie en vrienden en genieten van de vrije dagen onder het genot van lekker eten en drinken. Eindelijk weer even wat tijd voor andere dingen dan de dagelijkse verplichtingen. Maar geldt dit ook voor ondernemers?

Uit onderzoek van Ipsos, in samenwerking met Allianz, blijkt namelijk dat 34 procent van de ondernemers tijdens het kerstdiner gewoon een zakelijk telefoontje aanneemt. Terwijl die tijd eigenlijk voor hele andere zaken is bedoeld. Toch is het ook te begrijpen dat het voor ondernemers lastig kan zijn om een middenweg te kiezen. Daarom zet Allianz een aantal tips op een rijtje hoe ondernemers in de kerstperiode sociaal fit kunnen blijven waarbij het werk tóch even wordt geparkeerd. En dan kunnen ze er in het nieuwe jaar vol energie weer tegenaan!

In principe zou je niet eens mailtjes en/of telefoontjes van klanten hoeven te krijgen tijdens kerst als je van tevoren duidelijk aangeeft dat je op deze dagen niet bereikbaar bent. Mochten ze je toch proberen te bereiken tijdens de kerstdagen, zorg dan dat je een out of office aan hebt staan met de boodschap dat je tijdens kerst minder tot niet bereikbaar bent, in combinatie met een leuke kerstboodschap. Dan weten je klanten meteen waar ze aan toe zijn.
Als je e-mailnotificaties aan hebt staan op je mobiele telefoon, kun je tijdens Kerstmis bijna niet langs alle werkmails kijken die als push-melding verschijnen op je beeldscherm. Dan ben je, vaak zonder dat je het eigenlijk wil, toch weer met werk bezig. Maak het jezelf daarom wat makkelijker: zet pushmeldingen van je werkmail uit. Als je tussendoor toch even wil checken of er geen dringende verzoeken binnen zijn gekomen, kun je in ieder geval zelf bepalen wanneer je dit doet en wanneer niet.
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het niet mogelijk is om er een paar dagen tussenuit te gaan zonder ook maar een moment te peilen hoe het met de zaak gaat. Een compromis dat je dan kunt sluiten, is om enkel op specifieke momenten polshoogte te nemen. Zo zou je met Kerstmis kunnen afspreken met jezelf dat je ’s ochtends voordat het kerstfeest losbarst even je werkmail opent, maar de rest van de dag er niet meer naar kijkt.
Bedenk ook: wat kan wachten tot na de feestdagen, hoeft niet nu meteen te gebeuren. Dat klanten je mailen, wil niet zeggen dat ze per direct een antwoord verwachten. Wellicht gaan ze er zelfs al vanuit je het pas na de kerstdagen leest en oppakt. Kerst wordt wereldwijd gevierd en er zullen weinig klanten zijn die echt verwachten dat ze tussen voor- en hoofdgerecht te woord worden gestaan. Denk ook aan de standaard die je daarmee zet: je geeft ermee aan dat je letterlijk altijd bereikbaar bent. Hiermee kun je jezelf in de voeten schieten. Wil je dat wel?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je laptop en mobiele telefoon helemaal aan de kant te leggen en er lekker op uit te gaan. We zitten namelijk al genoeg aan de eettafel en op de bank tijdens de kerstdagen, waarbij we het nodige lekkere eten en drinken wegwerken. Een frisse neus halen is dan wel zo prettig. Even de benen strekken, om daarna weer lekker op de bank te kruipen voor de zoveelste slechte kerstfilm.

Tijdens kerst staat gezelligheid, lekker eten en drinken en ontspanning centraal. Daar hoort een zakelijk telefoontje eigenlijk niet tussen, een uitzondering daar gelaten. Neem het daarom ook maar lekker van. Ben je bang dat het zelfs met deze tips niet gaat lukken om optimaal te genieten van de feestdagen? Lees dan meer over onze AOV.