Jonge ondernemer loopt grootste risico op burn-out
 

Jonge ondernemers tussen de 18 en 34 jaar lopen het grootste risico op een burn-out. Maar liefst 62 procent van deze groep geeft aan last te hebben van burn-out gerelateerde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Daarmee lopen zij het grootste risico in vergelijking met hun collega-ondernemers in andere leeftijdsgroepen: minder dan de helft van de 35-plussers heeft deze klachten, en van de 65-plussers ligt dat percentage zelfs maar op een kwart.

De meest genoemde klachten zijn onophoudelijke vermoeidheid, lichamelijke pijn die niet werk-gerelateerd is en slapeloosheid. Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux: “Deze drie klachten zijn klassieke symptomen van een beginnende burn-out. We wisten al dat jongeren zeer gevoelig zijn voor stress. Uit ons onderzoek blijkt nu dat dit voor jonge ondernemers niet anders is. Het is niet voor niets dat één op de vijf ondernemers al ooit een burn-out heeft gehad en dat bijna de helft het ondernemerschap als ‘uitdagend’ bestempelt.”

Ontspanning

Toch lijkt er nog niet direct reden voor paniek. Want hoewel 37 procent van de ondernemers aangeeft moeite te hebben het werk los te laten, zijn zij zich aan de andere kant ook zeer bewust van het belang van ontspanning. Die vinden ze met name in thuis relaxen (73%), sporten (39%) en/of een avondje uit (33%).

Ook gunt 21 procent van de ondernemers zichzelf 20 tot 25 vakantiedagen, en 36 procent zelfs meer dan 25. Daarmee ligt het aantal vakantiedagen boven het wettelijk minimum voor mensen in loondienst. Toch staan ondernemers tijdens de vakantie vaak niet helemaal ‘uit’: zo’n 60 procent geeft aan ook op vrije dagen en tijdens vakanties mails te lezen en spoedjes te behandelen. Bij slechts 28 procent gaat de telefoon en mail helemaal uit.

Deschoolmeester: “Er is geen duidelijke ‘aan’ of ‘uit’ voor jonge ondernemers. Vaak zijn ze ook buiten standaard werktijden vaak op een bepaalde manier toch nog met hun werk bezig. Jonge ondernemers staan voor de uitdaging om een goede balans te vinden tussen werk en ontspanning, om met zichzelf én hun onderneming succesvol de toekomst in te gaan.”

Infographic

Bovenstaande infographic is te downloaden in hoge resolutie door erop te klikken.