Zwangere ondernemer werkt langer door
 

Zwangere zelfstandig ondernemers werken aan het einde van hun zwangerschap langer door dan zwangere vrouwen in loondienst, en gaan na de bevalling ook weer eerder aan het werk. Dit blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau GfK 

Zwangerschapsverlof

Meer dan 6 op de 10 vrouwen gaven aan dat zij later dan 36 weken zwangerschap met verlof gaan – wat in loondienst de wettelijke grens is om te stoppen met werken. Vervolgens gaat meer dan de helft (55%) binnen 6 weken na de bevalling weer aan het werk. In loondienst is wachten tot 12 weken na de bevalling gebruikelijk.

Vrouwen in loondienst hebben wettelijk gezien recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof, waarbij het verplicht is om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum het verlof te starten. Na de bevalling hebben zij recht op minimaal 10 weken verlof – dus als het kind later dan de uitgerekende datum wordt geboren, wordt het verlof automatisch verlengd.

ZEZ

Voor zzp’ers is er de wettelijke Zelfstandige-en-Zwanger-regeling (ZEZ-regeling), waarbij zij (wanneer zij in het jaar voorafgaand aan het verlof minimaal 1255 uur als zelfstandige hebben gewerkt) ook recht hebben op 16 weken zwangerschapsuitkering. Toch kiest het merendeel van de zelfstandig ondernemers ervoor om langer door te werken en eerder weer te beginnen. Hierdoor komen zij dus niet aan de 16 weken (betaald) verlof die voor mensen in loondienst standaard is.

“Als zelfstandig ondernemer is een continu inkomen geen vanzelfsprekendheid. Een zwangerschap brengt de nodige veranderingen met zich mee, en hiermee ook extra onzekerheden. Je hebt toch een periode geen inkomsten”, vertelt Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux. “Dat kan ertoe leiden dat een zwangere ondernemer zo lang mogelijk doorwerkt, en zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. Deze onrust kan voor een deel worden weggenomen door voorafgaand aan de bevalling al financiële zekerheid op te bouwen. Zo kom je in je kraamtijd niet voor verrassingen te staan.”

Opdrachten

Zelfstandig ondernemen en zwangerschap blijken goed samen te gaan: maar liefst 71 procent van de zwangere zelfstandig ondernemers heeft niet het gevoel meer moeite te hoeven doen voor het binnenhalen van een opdracht. Bij degenen die al moeder zijn, ligt dat percentage ook nog vrij hoog, namelijk op 64 procent.

Op de vraag hoe het moederschap hun ondernemerschap heeft beïnvloed, is het meest gehoorde antwoord (39%) dat het ondernemerschap de vrouwen de vrijheid geeft om tijd voor het gezin vrij in te delen. Het moederschap lijkt dus goed samen te gaan met zelfstandig ondernemen.

Infographic

Bovenstaande infographic is te downloaden in hoge resolutie door erop te klikken.