Vuurwerk met de feestdagen: zo hou je het veilig

Het nieuwe jaar inluiden met prachtig vuurwerk is een goed begin. Een mooi jaar afsluiten en terugkijken op wat je als ondernemer hebt bereikt. En natuurlijk vast vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Helaas leidt vuurwerk elk jaar ook weer tot een domper op de feestvreugde. Toch kun je veel doen om dat te voorkomen.
Sinds december 2015 is consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling officieel een Nederlandse traditie. De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland houdt deze tradities bij. En hoewel het afsteken van vuurwerk door particulieren steeds weer ter discussie staat, gebeurt het nog veel. Er is vooral weerstand vanwege de geluidsoverlast en de schade die – meestal illegaal – vuurwerk aanricht.
Soms is een simpele vuurpijl of een vonkje al genoeg voor grote schade. Hou daarom rekening met de feestdagen en bereid je goed voor. Met de volgende tips kun je niet voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken. Maar je kunt wellicht wel schade voorkomen. In ieder geval door een goede voorbereiding. Want een feestelijke versiering hoort bij de feestdagen. Een kerstboom, verlichting en andere versiering kunnen prima op kantoor of in een ander bedrijfsgebouw. Maar zorg ervoor dat die versiering geen brandgevaar oplevert. Zorg ook altijd voor een brandblusser of branddeken in de buurt. Twijfel je nog? Kijk dan ook eens op www.brandveilig.com.

Kijk voor je daadwerkelijk feest gaat vieren goed naar wat er opgeslagen is rondom je bedrijfsgebouw. Staat er nog afval? Of containers? Haal ze zo veel mogelijk weg en zet ze binnen. Of op veillige afstand van je eigen en andere gebouwen. Worden er vreugdevuren aangestoken? Doe dat dan op minstens 50 tot 100 meter van de gebouwen. En kijk goed naar de windrichting op de avond zelf.

Doe ook de ramen en deuren dicht. Denk ook aan openingen zoals brievenbussen. Doe dat op tijd en probeer ze dicht te houden tot de volgende ochtend. Kunnen ze niet dicht? Kijk dan of ze ook op een kleine kier kunnen. Of dat er een andere mogelijkheid is om ze af te sluiten.

Lukt het om voor je gaat slapen nog langs je bedrijf te gaan? Controleer dan nog even of er nergens vuurwerk is achtergebleven. Of dat er bijvoorbeeld nog smeulende resten van een vuur liggen. Ook de vuurwerkresten opruimen scheelt veel gevaar. Zeker omdat kinderen er de volgende ochtend mee zouden kunnen spelen. Dan kun je daarna rustig gaan slapen.
Schade is nooit helemaal te voorkomen. En je kunt ook niet 24 uur per dag bij je bedrijf zijn. Breekt er toch brand uit? Dan is het goed om te weten dat je daarvoor vaak verzekerd bent.