De komende dagen blijft het nog even koud in Nederland en de temperaturen zakken onder de nul. Goed nieuws voor schaatsliefhebbers, maar niet als je veel in de buitenlucht werkt, bijvoorbeeld als bouwvakker of tuinman. Werken in de kou is niet alleen onaangenaam, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen bij extra lage temperaturen.
Je krijgt het koud als je lichaam meer warmte verliest dan het produceert. Je gaat dan rillen. Op die manier probeert je lichaam meer warmte te produceren. Ook vermindert je lichaam de doorstroming van de bloedvaten aan de buitenkant van je lichaam, zodat er minder warmte wordt afgeven. Je huid voelt dan koud aan, net als je handen, voeten, neus en oren. Als dit niet genoeg helpt en je zelf geen maatregelen neemt, bestaat de kans op onderkoeling en bevriezing.
In de Arbowet, waar regels staan opgenomen over gezond en veilig werken, staat niet duidelijk aangegeven wanneer het te koud is om buiten te werken. De FNV heeft daarentegen wel een aantal richtlijnen opgesteld:
- Temperatuur onder de plus 15 graden Celsius? Zorg voor extra bescherming, bijvoorbeeld een extra dikke jas of handschoenen.
- Temperatuur onder de min 6 graden Celsius? Leg het werk stil. Werken is dan niet meer verantwoord volgens de FNV.