Je werkplek en werkritme op orde: 6 tips

18-11-2021
Leestijd: 2:30 min

Als je elke dag thuiswerkt, hoe zorg je dan dat je werkplek en je werkritme goed op orde is en blijft?

Voor succesvol thuiswerken is structuur heel belangrijk. Doe daarom alsof je naar je werk gaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Voorkom dat je te lang doorwerkt door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden. Hoewel het verleidelijk is om te werken in meer comfortabele of losse kleding, probeer je werkroutine aan te houden. Je voelt je beter voorbereid als je opstaat en je aankleedt alsof je naar je werk of een afspraak gaat. 
Zoek een plek in huis die je als werkruimte kan gebruiken. Liefst een ruimte waar het stil is. Een ruimte waar niemand je kan storen. Bij voorkeur een werkkamer. Heb je dat niet? Zorg dan dat je aan een lege, opgeruimde (keuken)tafel zit. Let erop dat je geen afleiding hebt en in een goede houding zit. Zit je in een rumoerige omgeving? Zet dan een koptelefoon op die het omgevingsgeluid weg filtert.
Behoud je focus door dagelijks een planning te maken en houd je aan je schema. Laat je tussendoor niet verleiden door bijvoorbeeld social media. En zorg dat je app- en mailmeldingen uitschakelt, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je je mail of app-berichten leest.

Ook al werk je thuis. Zoek contact. Het kan eenzaam zijn om vanuit huis te werken, dus vergeet niet om in contact te blijven. Wees wel efficiënt, en ga niet bij elk wissewasje aan de telefoon hangen of mailen. Bundel je vragen en plan mail- en belblokken in je agenda.

Werk je in of met een team? Om de teamfocus te vergroten is het handig om als team frequent met elkaar contact te hebben. Bijvoorbeeld door dagelijks bij het begin van de dag een conference call te houden, waarin je kort bijpraat over het verloop van de voorgaande werkdag, de doelstellingen van die dag en de ontwikkelingen in het team.

Als je (alleen) thuiswerkt kan je soms de neiging hebben om juist veel meer te werken dan je normaal (op kantoor) doet. Je kletst niet met collega’s en de koffie is dichtbij. Maar je brein heeft tussendoor ook rust nodig. Dus zorg met regelmaat voor korte onderbrekingen. Een vaatwasser tussendoor in- en uitruimen biedt gek genoeg ook ontspanning. En heb je iemand aan de telefoon? Wandel dan even je kamer rond. Zo kom je ook aan de nodige beweging.
Als je door de huidige omstandigheden elke dag thuis bent, minder werk hebt en minder of geen nieuwe opdrachten krijgt, kun je werkstress, onzekerheid en misschien ook angst ervaren. Heb je het gevoel dat je het niet meer aankunt? Blijf er niet (te lang) mee rondlopen en zoek hulp. 
Ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Allianz kunnen ondersteuning krijgen bij duurzame inzetbaarheid. Want als ondernemer wil je fit en vitaal blijven. Zeker nu. In samenwerking met counselors, coaches en psychologen van MentaVitalis helpt Allianz ondernemers gezond te blijven en gezond te werken. Met een AOV van Allianz kun je gratis gebruikmaken van de diensten van MentaVitalis. Nog geen AOV? Bereken hier jouw premie.