4 tips om je energieker te voelen

Hoewel de dagen langzaamaan al weer wat langer worden en steeds meer mensen worden gevaccineerd, is de winter en een hele reeks coronamaatregelen nog niet voorbij. In de wintermaanden kun je – zeker in combinatie met de lockdown – last hebben van sombere gevoelens en je minder energiek voelen.
Klinkt dit herkenbaar? Als ondernemer kun je dat natuurlijk niet gebruiken, je wil het liefst juist aan de lopende band nieuwe ideeën bedenken en hiermee aan de slag gaan. Daarom geven we je een aantal tips hoe je je energieker kunt voelen in deze bijzondere tijden.
Aan natuurlijk licht hebben we in de wintermaanden een behoorlijk gebrek. Bij serieuze klachten, kun je kiezen voor lichttherapie. Bij deze therapie zit je vlak voor zonlicht vervangende lampen. Een andere oplossing is daglicht nabootsen door de gordijnen ver open te doen en (felle) lampen om je heen aan te zetten.
Het klinkt erg verleidelijk de hele winterperiode binnen te blijven en vanuit binnen te bekijken hoe de zon opkomt en weer neergaat. Toch versterk je je dip enkel met dit gedrag. Het is daarom beter om een warme jas aan te trekken en lekker naar buiten te gaan, de frisse lucht in. Even de benen strekken. Omdat je tijdens werkdagen vaak amper bij daglicht buiten bent, is het ook dan goed om jezelf ertoe te zetten om in bijvoorbeeld de lunchpauze even een blokje te wandelen. Een frisse neus en beweging doen wonderen voor je energielevel.
De winterdip is onder andere berucht om de toegenomen eetlust. En dan met name het zin hebben in pasta, pizza en ander minder gezond eten. Dit is dan ook onlosmakelijk verbonden aan een aantal extra kilo’s op de weegschaal. Het is natuurlijk ook niet makkelijk om in de wintermaanden van al het lekkers af te blijven. Moedig jezelf in de plaats daarvan extra aan om bijvoorbeeld via Zoom of Teams met andere ondernemers een gezonde lunch te eten, waardoor je én je vitaminen binnenkrijgt én wellicht nieuwe inspiratie opdoet.

Iets ‘leuks’ doen hoeft niet enkel te gaan over binnenshuis Netflix-marathons te houden. Juist in de wintermaanden kun je ook prima naar buiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van schaatsen of een frissen neus halen in het bos of uitwaaien op het strand? Het hoeft natuurlijk niet per se buitenshuis te zijn, ook is het leuk om met je gezin gezellig spelletjes te doen. Blijf in ieder geval actief, je zult zien dat je hier weer extra energie van krijgt.

Natuurlijk is aan jou om te bepalen waar je je goed bij voelt. Ook hier is geen heilige graal voor beschikbaar, helaas. Probeer in ieder geval om niet te blijven hangen in sombere gedachtes. Bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen. Mocht je serieuzere klachten hebben die neigen naar of wijzen op een depressie, dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken om langdurige uitval te voorkomen. Om wel voorbereid te zijn, is het verstandig om je tijdig te verdiepen in een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) zodat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan. Direct een premie berekenen? Dat kan ook.