Kennis en ervaringstoets bij je AOV

Als ondernemer neem je vaak het initiatief. Niet voor niets ben je een zelfstandige. En dus regel je ook veel dingen zelf. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar als je een AOV zelf wilt sluiten (execution only), moet je een zogenaamde kennis- en ervaringstoets invullen en hiervoor slagen.
Wij toetsen hiermee of je over voldoende kennis van onze AOV beschikt, bekend bent met de risico’s die het afsluiten van een AOV met zich meebrengt en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit die past bij jouw persoonlijke situatie.
Je kunt een AOV op 2 manieren afsluiten: via een adviseur of zelf online. Als je het via een adviseur regelt, maak je het jezelf gemakkelijk: de adviseur neemt je het werk uit handen en kijkt goed welke AOV het beste past bij jouw situatie, mogelijkheden en wensen. Daar rekent hij wel advieskosten voor. 
Sluit je de AOV zonder adviseur (execution only), dan moet je één en ander zelf uitzoeken om er zeker van zijn dat de AOV bij jou past. Of je nu zelf een AOV afsluit of via een adviseur, je wilt de juiste financiële bescherming als je door ziekte of een ongeval niet of minder kunt werken. En je geen of minder inkomsten hebt. Dus wil je er zeker van zijn dat je AOV voldoende uitkering biedt als jij het nodig hebt. 

Elke AOV heeft keuzemogelijkheden en verschillende dekkingen. Elk met voor- en nadelen. Waar let je op, als je een AOV wilt kiezen? Een aantal belangrijke overwegingen op een rij:

 • sommen- of schadeverzekering
 • beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid
 • vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering krijgt
 • vergoeding re-integratie
 • hoogte verzekerd inkomen
 • tussentijds aanpassen verzekerd bedrag
 • keuze eindleeftijd uitkering
 • keuze aantal maanden eigen risico (wachttijd)

De keuzes die je maakt, bepalen de kwaliteit van de financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Aarzel je? Regel je AOV dan via je adviseur of een adviseur bij jou in de buurt

Wil je je AOV zelf regelen, dan moet je weten wat je doet. Je AOV zorgt ervoor dat je kunt rondkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Daarom is het wettelijk verplicht voor verzekeraars om te toetsen of je voldoende weet van AOV’s om de juiste keuzes te kunnen maken. Dat doen we via een kennis- en ervaringstoets. Onze toets bestaat uit 14 vragen over je ervaring met en kennis van AOV’s. Het invullen kost je zo’n 5 minuten. 

Het zelf regelen van een AOV doe je in 5 stappen:

 1. Bereken de premie voor je AOV. Vul je beroep, inkomen en geboortedatum in.
 2. Je kunt de AOV afstemmen op jouw wensen. Daarna beantwoord je enkele vragen over je werk en vroegere verzekeringen.
 3. Je doet de kennis- en ervaringstoets. Is het rechtstreeks afsluiten passend, rond dan de aanvraag af.
 4. Vul de online gezondheidsverklaring in. Ook kun je ervoor kiezen om deze telefonisch met ons door te nemen. 

Komt uit de kennis- en ervaringstoets dat het direct afsluiten van een AOV niet past bij jouw persoonlijke situatie? Ga dan naar je financieel adviseur om je Allianz AOV af te sluiten of vind een adviseur bij jou in de buurt.