My sweet darlin’…, you’re fired!

Ondernemers zijn net gewone mensen. Met soms buitengewone gevoelens. Oók zij kunnen verliefd worden, een relatie hebben of getrouwd zijn. Heel gewoon. Maar wat als je geliefde in jouw zaak werkt? Hoe ga je met die situatie om? Is je partner een medewerker als alle andere? Of een meewerkende partner? Of heb je een man/vrouw-firma?

Het kan: gehuwden of geliefden die samen een zaak runnen. Of waarbij de een de assistent van de ander is. Of waarbij een van de partners gewoon meewerkt in het bedrijf. Veel ondernemers werken samen met hun geliefde. Een kwart van alle ondernemers met een relatie heeft die relatie met een van de medewerkers. Liefde en werk kunnen dus samengaan. Maar niet onvoorwaardelijk.

Want wat doe je als je lover onder de maat presteert? Neem je afscheid of zoek je een andere oplossing? Ondernemers staan hier totaal verschillend tegenover: de ene helft stelt de zaak boven de relatie en gaat over tot ontslag, de andere helft kiest voor een andere oplossing zodat de geliefde binnen het bedrijf kan blijven. Mkb’ers zijn bij disfunctioneren van hun partner loyaler aan hun geliefde dan zzp’ers. Bijna een op de drie ondernemers kiest juist voor ontslag om daarmee de privérelatie te ontzien.

Als een ondernemer en de geliefde in één bedrijf werken, dan geeft ruim een kwart van de ondernemers de partner een gelijkwaardige rol als directeur. En een enkeling (1%) gaat nog een stap verder en maakt zich ondergeschikt aan zijn of haar geliefde.

Werken voor of met je geliefde kan ideaal zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Blijkbaar zijn die risico’s zo doorslaggevend, dat bijna driekwart van de ondernemers die geen relatie op het werk hebben, zijn of haar geliefde überhaupt nooit zou aannemen. Kleinere mkb’ers denken daar anders over: ruim de helft van hen hebben hun geliefde in dienst.

Bron: Allianz Ondernemersbarometer, 14 februai 2018.

Samen werken op de zaak. Die situatie kan zo ontstaan zijn of is nodig om je zaak effectief te runnen. Maar er zijn risico’s aan verbonden. Hier vind je 8 tips voor een gezonde werk- en privérelatie.

1. Houd werk en privé gescheiden

Het is makkelijk om het altijd over het werk te hebben, maar probeer dit te beperken en zorg ervoor dat je ook nog interesse hebt in de persoon die je geliefde buiten het werk is.

2. Werk niet alleen maar thuis

Als je samen een bedrijf hebt, lijkt vanuit huis werken een logische optie. De valkuil is dat je er nooit eens echt uit bent. Of dat je je huis niet meer ziet als een echt thuis waar je het werk ook kunt loslaten.

3. Zorg voor een eigen sociaal leven

Als je veel samen werkt, is de kans groot dat je sociale leven ook grotendeels ingevuld wordt door zakelijke partners. Maak ook tijd voor jezelf, zonder je geliefde. Spreek dus af met je vrienden of vriendinnen om van andere sferen te proeven.

4. Maak een duidelijke taakverdeling

Verdeel als directe collega’s of bedrijfseigenaren duidelijk de taken. Wie is waar goed in en hoe kunnen jullie optimaal van elkaars kwaliteiten profiteren? Door de taken te verdelen weet je bovendien precies wie wat oppakt zodat wederzijdse verwijten vermeden worden.

5. Laat anderen niet meegenieten van jullie relatie

Wees professioneel, zeker als je met meerdere collega’s te maken hebt. Laat je partner in zijn of haar waarde en deel jullie irritaties niet met anderen. Het is bovendien gênant voor de andere aanwezigen.

6. Wees duidelijk over de beloning

Inkomen uit winst of beloning via een salaris. Hoe dan ook wees duidelijk hoe ieder van jullie verdient. Oók als je – en dat overkomt jou heus niet – ooit onverhoopt uit elkaar gaat.

7. Bereid je voor op het ergste

Niemand gaat ervan uit dat een relatie eindigt. Maar als dit toch gebeurt, kunnen jullie dan allebei bij hetzelfde bedrijf blijven werken? Veel medewerkers met een verbroken relatie vinden het samen werken ongemakkelijk en 1 op de 6 moet zelfs ontslag nemen.

8. Behandel iedereen gelijk

Geef je partner geen voorkeursbehandeling. Dit leidt tot scheve gezichten, problemen en klachten.