Rij jij in de meest gestolen auto van Nederland?

Volkswagen is al jaren een populaire auto. Daar heeft het dieselschandaal weinig aan afgedaan. Maar Volkswagen doet het ook goed onder dieven. Het is verreweg de meest gestolen auto. Dat blijkt uit de cijfers die Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft gepubliceerd. En woon je in Oost-Nederland? Dan is de kans dat je auto wordt gestolen zelfs nog groter dan in Rotterdam. Gelukkig er is ook goed nieuws: het aantal autodiefstallen was nog nooit zo laag.
Na Volkswagen als meest gestolen auto volgen op grote afstand BMW en Audi. Ook als we kijken naar de meest gestolen modellen is Volkswagen goed vertegenwoordigd. Met stip op nummer 1 staat de Volkswagen Golf (1.212), al snel gevolgd door de Volkswagen Polo. De derde plaats is voor de BMW 3-serie. Wederom een top 3 met alleen Duitse auto’s.  Als we niet kijken naar de aantallen gestolen auto’s maar het percentage van  het totale wagenpark, zien we een iets genuanceerder beeld. Dan wordt de Audi A5 het meest gestolen (1,23%). De tweede en derde plek zijn ook hier voor Volkswagen: de Polo (0,37%) en de Golf (0,36%).
Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kijkt ook naar de regio waar de meeste auto’s gestolen worden. In de regio Oost-Nederland wordt het vaakst een auto gestolen (1.327 keer). Pas daarna komen Rotterdam (1.252) en Amsterdam (1.122). Gelukkig worden auto’s ook nog regelmatig teruggevonden. Maar de verschillen tussen de regio’s zijn groot. In Midden-Nederland wordt bijna de helft van de auto’s weer teruggevonden. Als je auto wordt gestolen in Oost-Nederland, is dat amper 1 op de 3.
Met deze cijfers parkeer je je auto niet meer overal gerust. Toch is er ook goed nieuws. Want het aantal gestolen auto’s is lager dan ooit. Voor het eerst zijn er minder dan 10.000 auto’s gestolen, namelijk 9.179. Dat is een sterke daling van 9% ten opzichte van het jaar ervoor. En auto’s worden ook vaker teruggevonden. Dat percentage is gestegen met 2,1%. Dat is vooral te danken aan wat nieuwere auto’s. Die zijn vaak voorzien van een beter alarmsysteem én zijn beter terug te vinden.

Vooral auto’s tussen 4 en 7 jaar worden vaak gestolen. De standaard-alarmsystemen zijn vaak verouderd en er is ook meer vraag naar onderdelen uit deze auto’s. Ook lichte bedrijfswagens worden vaker gestolen. Wil je dat voorkomen? Dat kan met deze tips:

  • Zorg voor een goed alarmsysteem. En controleer ook of het systeem nog voldoet aan de huidige eisen.
  • Kies voor een traceersysteem. Dit is een aanvulling op je alarmsysteem. En er zijn verschillende mogelijkheden, zodat je meer kans hebt om je auto weer terug te krijgen na een diefstal.
  • Pas op je sleutels. Laat ze niet achter in de auto, ook niet als je bij het benzinestation of thuis even naar binnen loopt. En berg ze ook op de zaak en thuis goed op.
  • Parkeer je auto binnen of achter een hek. Gelegenheid maakt de dief en dit zorgt voor een extra drempel.

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je auto wordt gestolen. Dat kan een flinke strop zijn als je als ondernemer erg afhankelijk bent van je auto. Kies daarom voor een personenauto- of bestelauto­verzekering die je niet alleen een goede afhandeling van de schade biedt, maar ook vervangend vervoer.