De voor- en nadelen van een elektrische auto

Een elektrische auto is niet alleen goed voor het milieu. Ben je zzp’er of mkb’er, dan is elektrisch rijden ook goed voor je portemonnee. Van welke financiële voordelen kun je profiteren? En zijn er ook nadelen?
Elektrisch rijden is populair. In 2015 steeg het aantal elektrische personenauto’s met 37% naar 9368 auto’s volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het aantal plug-in-hybrides (auto’s die zowel elektrisch als op benzine kunnen rijden) verdubbelde zelfs tot ruim 78.000 auto’s.
Elektrisch rijden is rijden zonder schadelijke uitlaatgassen als stikstof en fijnstof. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit. Ook vermindert de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een beter klimaat. En omdat elektromotoren stil zijn, vermindert de geluidsoverlast door verkeer. Met een elektrische auto ben je dus heel milieuvriendelijk bezig. En daarmee versterk je tegelijkertijd het duurzame imago van je bedrijf.
Rijden op elektriciteit is bovendien goedkoop. Een volle accu kost slechts een paar euro. Daarnaast zijn je onderhoudskosten laag omdat een elektromotor weinig onderdelen heeft die snel slijten.
Tot en met 2017 hoeven bezitters van een elektrische auto geen BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen) te betalen. En wie een volledig elektrische auto leaset, heeft een kleiner bijtellingspercentage: slechts 4%. 
Als ondernemer kun je gebruikmaken van de MIA (Milieu-investeringsaftrek). Deze maatregel geldt voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen voor ondernemers, waaronder elektrische of hybride auto’s en oplaadpunten. Je kunt dan een bepaald percentage van je investeringsbedrag in mindering brengen op je fiscale winst. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Soms stellen gemeentes of provincies subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto en/of oplaadpunt. Informeer bij de gemeente of provincie waar je gevestigd bent naar de mogelijkheden. De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijvoorbeeld biedt samen met Nissan ondernemers de kans om een halfjaar gratis in een elektrische auto te rijden.
Met een elektrische auto ben je dus vriendelijk voor het milieu en voor je financiën. Maar aan elektrisch rijden kleven ook enkele nadelen. Elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld niet de goedkoopste auto’s. Daar wordt echter aan gewerkt door de autofabrikanten. Zo kondigde het populaire Tesla eind maart een goedkoper model aan. Daar komt bij dat de accuprijs voor elektrische auto’s steeds lager wordt.
Een lege tank is in een paar minuten weer vol. Maar een elektrische auto opladen is minder snel gepiept. Dat kost minimaal 4 uur. En waar vind je een oplaadpunt? Gelukkig groeit het aantal oplaadpunten snel. Bovendien komen er steeds meer snelladers. Daarmee neemt opladen minder een halfuur in beslag.
De actieradius van elektrische auto’s is veel beperkter dan bij andere auto’s. Daarmee kun je minimaal 500 km afleggen op een volle tank. Maar bij een elektrische auto is dat maximaal 200 km. Autofabrikanten zijn wel bezig die afstand flink te vergroten. Daarnaast is het bij sommige leasecontracten mogelijk om je elektrische auto 3 weken per jaar in te ruilen voor een auto op benzine of diesel, bijvoorbeeld als je op vakantie wilt met de auto. Kortom, op dit moment is een elektrische auto vooral handig voor korte afstanden van en naar je werkplek.