Schade melden na een botsing in het buitenland: hoe doe je dat?

Heb jij als zzp’er je vakantie al geboekt? Volgens het Nibud wachten zzp’ers langer met het boeken van een vakantie dan niet-zzp’ers. En meer dan de helft spaart niet voor een vakantie. Omdat ze voldoende geld hebben óf omdat ze tegen die tijd wel kijken of er genoeg geld over is. Maar als je dan eenmaal gaat, hoop je natuurlijk veilig aan te komen. Krijg je desondanks te maken met een ongeluk in het buitenland? Blijf rustig en loop onderstaande punten af.
  1. Blijf op de plaats van het ongeval. Ga niet weg. Doorrijden na een ongeval is strafbaar.
  2. Breng jezelf en andere betrokkenen zo veel mogelijk in veiligheid. Zijn er gewonden? Help ze voor zover mogelijk en bel het alarmnummer dat geldt voor het land waar je bent. In de Europese Unie kun je altijd 112 bellen.
  3. Markeer de plaats van het ongeval. Zet je waarschuwingslichten aan, trek een lichtgevend hesje aan en zet de gevarendriehoek neer. Plaats de gevarendriehoek op de snelweg op ongeveer 100 meter afstand, en in de bebouwde kom op ongeveer 30 meter afstand.
  4. Zet de betrokken auto's zo veel mogelijk aan de kant, zodat het andere verkeer zo min mogelijk last heeft. Kun je niet meer veder rijden? Bel dan +31 20 592 92 92.
  5. Wissel gegevens uit met de andere betrokken partij(en). Noteer kenteken, naam, adres, verzekeringsmaatschappij en polisnummer. Vraag of je  het paspoort van de andere betrokkenen mag fotograferen.
  6. Noteer de gegevens van getuigen en fotografeer de plek van het ongeval. Maak foto’s van de schade, maar ook van glassplinters en remsporen.
  7. Vul samen met de andere partij het Europese schadeformulier in of, nog makkelijker en sneller,  gebruik de Allianz web-app. Met de web-app kun je je schade online invullen of je schadeformulier als foto uploaden. Let op: onderteken geen schuldbekentenis of andere documenten met een twijfelachtige inhoud.
  8. Waarschuw de politie als die er nog niet is. Maakt de politie een proces-verbaal op? Noteer dan het nummer van het proces-verbaal.
  9. Ben je (licht) gewond? Ga naar een dokter en laat een bewijs van je verwondingen opstellen. Dit zal je later helpen bij het indienen van je claim.
  10. Informeer Allianz als je auto na het ongeluk in het buitenland niet meer rijdt. Kun je wel verder rijden? Meld het ongeval dan ook zo snel mogelijk.