Waar let je op bij een bestelauto­verzekering met een grijs kenteken?

Voor je bedrijf heb je een bestelauto om goederen, leveringen of werkmateriaal mee te vervoeren. Je gebruikt de bestelauto dus zakelijk. Daardoor kun je de auto aanmerken als ‘grijs kenteken’. Dat levert je belastingvoordelen op. Maar is er voor de verzekering een verschil tussen een grijs of geel kenteken?

Voor een ‘grijs kenteken’ moet de bestelauto ingericht zijn voor goederenvervoer, bijvoorbeeld met een laadruimte zonder zitplaatsen, en de auto mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Andere eisen voor een ‘grijs-kenteken’-bestelauto:

  • voor de omzetbelasting moet je ondernemer zijn en een btw-nummer hebben;
  • de bestelauto moet op jouw naam of op naam van je bedrijf staan;
  • je moet ten minste 10% van al je kilometers zakelijk rijden met je bestelauto.

Voldoet jouw bestelauto aan de fiscale regels? Check het op de site van de Belastingdienst.

Je bestelauto is een bedrijfsinvestering waarvoor aftrek mogelijk is. Als je meer dan €2.300,- investeert, kun je daarvan 28% aftrekken van de winst. Check hier of je recht hebt op deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Een ‘grijs kenteken’ is fiscaal aantrekkelijk omdat je minder wegenbelasting betaalt. Maar ook omdat je bij aanschaf van de bestelauto vrijstelling kunt krijgen voor de bpm en de btw kunt aftrekken.
De aanduiding ‘grijs kenteken’ stamt uit de tijd dat het kentekenbewijs van een bestelauto grijs was. Sinds de invoering van de kentekencard is het kleurverschil tussen kentekenbewijzen van de verschillende categorieën voertuigen verdwenen. Een ‘ bestelauto­verzekering grijs kenteken’ zegt dus niets over de kleur van het kenteken, maar is gewoon een verzekering voor je bestelauto. Je herkent ‘grijze kentekens’ aan de eerste letter van het kenteken: dit is een B of een V.
De kosten van een bestelauto­verzekering zijn per persoon en per voertuig verschillend. Onze Zakelijke Bestelauto­verzekering is afgestemd op jouw situatie. Je kiest zelf welke basisdekking je wilt en welke aanvullende verzekeringen. Wil je weten wat het kost om een verzekering af te sluiten voor een grijs kenteken? Neem dan contact op met een onafhankelijk verzekeringsadviseur. Dan weet je zeker dat je goed zit.