Advies van een robot
Wat is kunstmatige intelligentie?
Er is geen eenduidige definitie voor kunstmatige intelligentie. Het is een verzamelnaam voor intelligentie die wordt gebruikt voor machines of om zelfstandig problemen op te lossen. Ze imiteren daarbij de mens, maar hebben niet dat bewustzijn. Toch kunnen ook apparaten leren, door bijvoorbeeld patronen te herkennen. En iedere fout leidt weer tot leren voor een beter resultaat. Al in 1950 stelde Alan Turing zichzelf de vraag of machines kunnen denken. Het experiment dat hij vervolgens deed, leidde tot de Turingtest: kan de persoon die de vragen stelt achterhalen of hij praat met een mens of met een computer? Maar daarbij kun je je wel afvragen: is dat intelligentie? Of is daar pas sprake van als een machine daadwerkelijk zelf leert?
Van de meeste toepassingen merken we nog maar weinig. Of we staan er niet bij stil. Want ze worden geïntegreerd in bestaande websites, waar een nieuwe mogelijkheid wordt toegevoegd. Een chatfunctie waarbij een chatbot op basis van de vraag die je stelt kijkt wat het juiste antwoord is. Of hij vraagt door. En controleert daarna ook weer of je daadwerkelijk geholpen bent met het antwoord.
‘Lee & Ally’
Extra handjes
Risico’s
Uiteraard zijn er ook aan het gebruik van kunstmatige intelligentie - en daarmee vaak data - risico’s verbonden. Wellicht loopt het niet zo dramatisch af als in de film ‘I, Robot’, waarin robots in opstand komen tegen de mensheid. En zullen we ook niet zomaar te maken krijgen met zelflerende wapens die een eigen leven gaan leiden. Toch zijn er ook dicht bij huis meer dan genoeg risico’s. Een advies gebaseerd op data is natuurlijk prima te traceren. In tegenstelling tot advies dat uit het hoofd van een adviseur komt. Maar wat als er een fout in de data staat? En een klant krijgt bijvoorbeeld een hypotheek- of beleggingsadvies? En wat als het niet maar één klant is, maar een grote groep?
Vooralsnog zijn nog lang niet alle mogelijkheden van kunstmatige intelligentie benut. Maar ga je er wel mee aan de slag? Denk dan vooraf goed na over de risico’s en de gevolgen. En kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan een adviseur.