Veilig wintersporten – tips om een gipsvlucht te voorkomen

21-02-2020
Leestijd: 2:05 min

Ben je naast ondernemer ook wintersportliefhebber? Dan kun je je dit seizoen goed uitleven. Maar je wilt natuurlijk niet van de wintersport terugkomen met een gebroken been. Want als je als ondernemer niet kunt werken, komt er ook geen inkomen binnen. Met deze tips kun je veilig wintersporten.
Iedereen wil uiteraard die zure gipsvluchten voorkomen. Een gebroken been is nu eenmaal niet prettig. Maar voor een zelfstandig ondernemer is het vaak nog dramatischer. Door een ongeluk in de sneeuw kun je arbeidsongeschikt raken, en dat voel je dan weer in je inkomsten. Veilig wintersporten is voor jou als ondernemer dus extra belangrijk.
Het is misschien niet het meest hippe accessoire, maar wel erg belangrijk. De skihelm of valhelm. Een helm kan het letsel aan je hoofd bij een val flink beperken. De valhelm is dus erg waardevol voor wintersporters die veilig thuis willen komen.
Het is natuurlijk aantrekkelijk, vooral als ervaren wintersporter. Met een noodgang de berg af en als het kan nog even een stukje offpiste meepakken. Maar pas op: een ongeluk schuilt op de berg altijd in een klein hoekje. En vooral wanneer je als zelfstandige lichamelijk werk doet, kan een valpartij grote gevolgen hebben voor de continuïteit van jouw bedrijf.
Of je nu materiaal huurt of zelf meeneemt: de kwaliteit is erg belangrijk. Niet dat je nu per se het duurste materiaal moet kopen. Let vooral goed op het onderhoud. Volgens de Duitse skibond is 1 op de 5 ongelukken te wijten aan slecht onderhouden ski’s, snowboards of bindingen. Laat dus ook tijdens de wintersport nog eens goed kijken naar je materiaal!
Buiten de valhelm bestaat er nog meer bescherming voor de wintersporter. Vooral voor diegenen die punt 2 in de wind slaan is de aanschaf van andere bescherming een goed idee. Zo biedt een rugbeschermer bescherming voor zowel de rug als de heupen, wat een breuk of kneuzing kan voorkomen. Begin je net met snowboarden? Dan zijn hand-, elleboog- en kniebeschermers geen overbodige luxe.
Ook een inkoppertje, maar net als in de auto is alcohol op de piste absoluut geen aanrader. Het beïnvloedt je reactievermogen en coördinatie, wat uiteraard zeer gevaarlijk is als je op het punt staat een berg te bedwingen. Wacht dus even met de après-ski tot je weer goed en wel beneden staat.
Wil je als wintersportende ondernemer met volle teugen genieten, maar ook het risico op inkomensverlies door een ongeval beperken? Dan is een arbeidsongeschiktheids­verzekering de uitkomst. En nee, die hoeft echt niet zo duur te zijn als je vreest. Daarnaast kun je een AOV van Allianz dagelijks opzeggen. Bereken hier je premie.