De verstopte workouts in je werkdag

Ondernemen is topsport. Maar tegelijkertijd is het vaak heel lastig om als zzp’er tijd vrij te maken voor een lekker uurtje in de sportschool. En dat terwijl je fysieke gezondheid alleen maar voordelen biedt voor je zelfstandig ondernemerschap. Maar geen nood, er zijn nog veel meer manieren om een workout in je dag te kunnen passen. Sterker nog: vaak zitten ze al in je werkdag verstopt!

Onderstaande workouts bevatten situaties die je waarschijnlijk dagelijks tegenkomt tijdens je werkzaamheden. Probeer je daar nu echter meer van bewust te zijn. Dan kun je, elke keer als je in deze situatie komt, deze benutten om meteen je lijf een goede workout te geven! Hoe doe je dat? Door het niet één, maar gewoon vijftien keer te doen. Wees creatief!

Wat
Diepe squat. Zet je voeten op schouderbreedte en hurk tot minimaal 90 graden (maar liefst nog dieper). Zorg ervoor dat tijdens het squatten je knieën niet voorbij je voeten komen.

Waar
Voor de kantoorkoelkast terwijl je je (gezonde!) lunch van de onderste plank vist, of als je je telefoon weer eens laat vallen (en dat is een branche-onafhankelijk fenomeen).

Waarvoor
Hamstrings

Reps
3 keer per dag 3 x 15 herhalingen
Wat
Diepe squat met gewichten. Deze is dus een tandje zwaarder dan The Temperature Drop. Extra punten als je hetgeen je in je handen hebt gedurende de hele oefening vast houdt. Pas wel op met de zwaarte van de gewichten, trek je navel in en denk aan een rechte houding! Zwaar materiaal moet je juist tegen je lichaam aan tillen, want anders kun je rugklachten krijgen.

Waar
Dat kan variëren van een emmer op de bouwplaats tot een uit de kluiten gewassen peuter op het kinderdagverblijf.

Waarvoor      
Hamstrings en triceps

Reps               
3 keer per dag 3 x 15 herhalingen
Wat
Een gecombineerde oefening van gewichtheffen en spierversterkende oefeningen. Klap je laptop dicht, til hem op met twee handen en sta dan op van je stoel. De kracht komt dus volledig uit je benen.

Waar
Overal waar een tafel en stoel te vinden is. Daag jezelf uit door steeds iets zwaarders op te tillen. Een laptop is voor beginners, maar wees creatief en kijk hoe ver je kan gaan!

Waarvoor
Bilspieren, hamstrings, en - afhankelijk van hoe je het object optilt - armspieren.

Reps
3 keer per dag 3 x 15 herhalingen
Wat
Traplopen met hoge hakken

Waar
Overal waar een trap te vinden is, binnen of buiten, en hoe klein ook. En niet alleen geschikt voor dames! Heren kunnen deze variant, indien geen hoge hakken in maat 45 beschikbaar, ook doen door op hun tenen te lopen.

Waarvoor
Kuitspieren en balans (met name voor de heren waarschijnlijk)

Reps
Afhankelijk van de grootte van de trap, maar richt op minimaal 25 treden. Doe dat drie keer per dag.
Wat
Met een sierlijke doch ferme zwaai je been over je fiets zwieren voor het opstappen.

Waar
Met name geschikt voor beroepen waarbij er veel gefietst wordt. Denk hierbij aan koeriers, fietstaxi’s et cetera. Maar ook voor iedereen die de mogelijkheid heeft om met de fiets naar het werk te gaan. Doen!

Waarvoor 
Bil- en beenspieren, balans

Reps
Per been 10 keer – en dat 3 keer per dag.

Je ziet het: je drukke ondernemerschap is geen reden om niet aan een gezond fysiek gestel te werken. Dus: no excuses. Go go go!

Heb jij een koelkast waarbij je niet hoeft te bukken, geen laptop maar een vaste computer en geen fiets maar een scooter? Rek dan die arm eens uit en beweeg je vingers.