Welke aansprakelijkheids­verzekering is geschikt voor mijn bedrijf?

Als succesvolle ondernemer ga je uiteraard goed voorbereid aan de slag. Het inschatten van risico’s is een belangrijk onderdeel van die voorbereiding. De financiële gevolgen van sommige risico’s zijn namelijk te groot om zelf te kunnen dragen. De juiste zakelijke aansprakelijkheids­verzekering geeft je rust en zekerheid. Er zijn drie varianten. Welke aansprakelijkheids­verzekering is geschikt voor jouw bedrijf?

Zo liggen de verwachtingen van de dekking bij een aansprakelijkheids­verzekering soms ver weg van de werkelijkheid. Allereerst is het belangrijk om te weten dat – in tegenstelling tot wat sommige ondernemers denken – een particuliere aansprakelijkheids­verzekering geen schade vergoedt die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt. Als ondernemer is een specifieke aansprakelijkheids­verzekering nodig, mocht je je voor zulke schade willen verzekeren.

De belangrijkste aansprakelijkheids­verzekeringen zijn de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering en de beroepsaansprakelijkheids­verzekering. Maar wat is het verschil? Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is belangrijk voor alle ondernemers. Deze gaat namelijk over de schade (personen- en/of zaakschade) die jij of je werknemers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Een beroepsaansprakelijkheids­verzekering (dekking voor financiële schade anders dan personen- en/of zaakschade) is daarnaast voor de groep vrije beroepsbeoefenaars belangrijk. Denk hierbij aan financieel adviseurs, administratiekantoren, advocaten en accountants – gezien de (financiële) risico’s die zij dragen, is dat ook niet gek.

Overigens een wezenlijk onderdeel van elke aansprakelijkheids­verzekering is de rechtsbijstand die wordt verleend in het kader van een mogelijke aansprakelijkstelling.

Dat brengt ons bij de vraag: welke aansprakelijkheids­verzekering is geschikt voor jouw bedrijf?

Het meest voor de hand liggende risico is schade aan spullen van anderen. Wanneer je timmerman bent, is de kans op fysieke schade groter dan wanneer je data-entry werk verricht op kantoor – al kunnen de gevolgen allebei flink zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets omstoten op de werkvloer bij de klant. Of een boormachine op een dure tegelvloer laten vallen. De kosten hiervan vallen meestal nog wel mee. Normaal gesproken zal het dan ook niet het einde van je bedrijf zijn.

Maar wat als de vallende boormachine letselschade, oftewel schade aan andere personen, veroorzaakt? De kosten lopen dan al snel op. Aansprakelijk gesteld worden voor een letselschade kan voor veel ondernemers een klap zijn die ze niet meer te boven komen. Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering (ook wel aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven genoemd) biedt gelukkig de oplossing. Let op: deze verzekering verzekert je alleen tegen schade bij derden (w.o jouw klanten), niet je eigen schade.

Een foutieve berekening. Een onvolledig advies. Dit zijn zaken die niet gedekt worden met een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven. Als ondernemer kun je beroepsfouten van jezelf of je medewerkers helaas niet voor 100% uitsluiten. De financiële schade die een derde hierdoor kan ontstaan is verzekerd beroepsaansprakelijkheids­verzekering. Zeker voor adviserende beroepen waaronder architecten, ingenieurs en accountants is deze verzekering aan te raden. Vaak is het zelfs verplicht als voorwaarde voor het lidmaatschap van de branchevereniging of als onderdeel van de overeenkomst met de opdrachtgever. Tip: informeer bij jouw branchevereniging of een beroepsaansprakelijkheids­verzekering verplicht is en welke voorwaarden opgenomen moeten worden.
Ben je bestuurder (bijvoorbeeld statutair directeur), commissaris of toezichthouder van een onderneming of vereniging? Dan verricht je regelmatig handelingen, en neem je beslissingen, gericht op het beste belang van de onderneming. Bij deze handelingen kunnen altijd fouten, nalatigheden gebeuren, zelfs als je zeer professioneel en zorgvuldig te werk gaat. Bij deze handelingen kunnen altijd fouten, nalatigheden gebeuren, zelfs als je zeer professioneel en zorgvuldig te werk gaat. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kunnen de kosten hoog oplopen en kun je als bestuurder soms zelfs onbeperkt aansprakelijk gesteld worden. Dus ook voor je privé-vermogen. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering bescherm je tegen schadeclaims, inclusief vergoeding voor financiële schade, juridische kosten en kosten van verweer. Dit beschermt jouw privé-vermogen, of je nu terecht of onterecht aansprakelijk wordt gesteld. Ben je bestuurder van een onderneming of een vereniging? Dan is deze verzekering aan te raden. 
Kappers, tegelzetters, copywriters en fotografen; aan elke beroepsgroep kleeft wel een risico. Wil je meer weten over hoe je je het best voor aansprakelijkheid kan verzekeren? Neem contact op met een onafhankelijk adviseur in de buurt die ervoor zorgt dat je persoonlijk advies krijgt.