Algemene voorwaarden zijn ook wel bekend als leveringsvoorwaarden. Toch is dat niet helemaal hetzelfde. Algemene voorwaarden gaan over alle overeenkomsten met anderen. Leveringsvoorwaarden gaan over de situatie dat je producten of diensten verkoopt of levert. In deze voorwaarden staan letterlijk de voorwaarden waaronder je als ondernemer werkt. Bijvoorbeeld over het betalen van je producten of diensten, maar ook de levertijd. En niet te vergeten hoe het zit met garantie en je aansprakelijkheid. Alle zaken die je wilt afspreken met je klanten. Dat is ook precies de reden dat ze handig zijn. Vaak zullen deze afspraken voor iedere klant gelijk zijn.
Algemene voorwaarden opstellen en hanteren voorkomt dat je steeds opnieuw dezelfde afspraken moet maken. Overigens is het hanteren van algemene voorwaarden niet wettelijk verplicht. Soms stelt een branchevereniging of keurmerk het wel verplicht om voorwaarden te hebben. Een verzekeraar wil ook graag weten of je over algemene of leveringsvoorwaarden beschikt voor je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het maakt ook daarvoor uit in hoeverre je in de voorwaarden de aansprakelijkheid van je bedrijf beperkt.
In principe ben je als ondernemer vrij om zelf je algemene voorwaarden op te stellen. Toch mag je niet zomaar alles in de voorwaarden zetten. Bijvoorbeeld niet dat alle risico’s bij je klant liggen. Zeker als je zaken doet met consumenten is dat belangrijk. In de wet zijn daarom twee lijsten opgenomen:
Er zijn veel voorbeelden te vinden van algemene voorwaarden die als inspiratie kunnen dienen, bijvoorbeeld van een branchevereniging. Het staat je ook vrij om zelf voorwaarden op te stellen. Denk dan in ieder geval aan deze onderwerpen:
Je kunt je voorwaarden ook op laten stellen door een advocaat of jurist. En er zijn veel mogelijkheden om ze te laten controleren, bijvoorbeeld via je rechtsbijstandsverzekeraar.