Aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven vergelijken

Bij het afsluiten van aansprakelijkheids­verzekeringen zijn er veel verschillende voorwaarden en voordelen waar je op moet letten. Het vergelijken van aansprakelijkheids­verzekeringen voor bedrijven is daarom erg belangrijk.
Een goed idee hebben we allemaal wel eens. Maar kun je er ook je bedrijf van maken? Daarvoor begin je met een ondernemingsplan. Daar staan je ideeën in, wat je gaat doen en voor wie. Maar uiteraard ook wat het je kost en gaat opleveren. Als je eenmaal weet wat je wil gaan doen, kun je je bedrijf oprichten. Een naam kiezen en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld. Maar ook allerlei praktische zaken regelen als een werkplek en bijvoorbeeld algemene voorwaarden opstellen. Dan kun je in principe beginnen. Maar heb je al nagedacht over de risico’s?

Iedereen kan natuurlijk ondernemer worden. Maar zeker als je gewend bent aan het werken in loondienst komen er ineens veel risico’s bij. Risico’s die je niet altijd kunt vermijden. Toch helpt het als je je bewust bent van de risico’s. En natuurlijk wat je doet met de risico’s. Sommige kun en wil je zelf dragen, maar sommige ook niet. Die kun je bijvoorbeeld verzekeren, of ervoor sparen. Een van de belangrijkste risico’s die je loopt als je een bedrijf hebt, is dat je niet meer kunt werken. Bedenk daarom goed hoe lang je zonder het inkomen uit je bedrijf kunt. En wat je elke maand echt nodig hebt.

Zonder klanten heb je geen onderneming. Dat betekent dus dat je afhankelijk bent van je klanten. En uiteraard zorgt dat weer voor nieuwe risico’s. Een factuur die niet betaald wordt of een klant die ontevreden is. Denk bijvoorbeeld na of een rechtsbijstandverzekering handig is. Maar denk ook goed na over een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijvenDie heb je nodig als je schade bij of aan een klant maakt. Of als dat bijvoorbeeld gebeurt door een van de producten die je levert. Bent u zzp'er? Bereken dan direct uw premie om vervolgens de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten.

Bijna elke verzekeraar heeft wel een  bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar er zijn meer aansprakelijkheids­verzekeringen. Begin daarom met de keuze voor de juiste verzekering. Voor je bedrijf zijn er 3 verschillende aansprakelijkheids­verzekeringen: een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven, een beroepsaansprakelijkheids­verzekering en een bestuurdersaansprakelijk­heidsverzekering.

Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven is voor schade aan spullen van anderen. Of voor schade aan anderen zelf, letselschade dus. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een van je producten, maar ook doordat iemand struikelt over de mat bij de deur van je winkel.

Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven is niet voor schade die alleen bestaat uit geld, zuivere vermogensschade. Dat is schade die ontstaat als je bijvoorbeeld een verkeerd advies geeft. Stel dat je iemand helpt met het invullen van een belastingaangifte en je maakt daarin een fout. Dat kan een klant veel geld kosten. Voor deze fouten – beroepsfouten – is een beroepsaansprakelijkheids­verzekering.

Tot slot is er nog een bestuurdersaansprakelijk­heidsverzekering. Die heb je nodig als je bestuurder bent van een bedrijf, vereniging of stichting. Hiermee is schade verzekerd als je besluiten of die van een andere bestuurder verkeerd uitpakken.

Maar hoe kies je nu de verzekering die bij je past? Begin altijd met het in kaart brengen van je risico’s. En vooral de risico’s die je wil verzekeren. Dat is dan ook je startpunt: zijn die risico’s te verzekeren en zo ja, bij wie dan? Kom je er zelf niet uit? Vraag dan een adviseur om je te helpen. Die kan ook voor je vergelijken of het bijvoorbeeld zinvol is om meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Omdat ze dan beter aansluiten en vaak zelfs goedkoper zijn.

Ga je een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven vergelijken? Let dan op de volgende dingen:

  1. Begin met de risico’s en bepaal welke je wil verzekeren.
  2. Hou bij het vergelijken rekening met de keuzes die je zelf kunt maken, bijvoorbeeld hoe hoog het verzekerd bedrag is. Soms stelt een opdrachtgever daar eisen aan.
  3. Heb je voldoende aan een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven? Of geef je bijvoorbeeld ook advies en heb je ook een beroepsaansprakelijkheids­verzekering nodig?
  4. Het vergelijken van het aanbod kan soms lastig zijn. Kom je er met deze tips nog niet uit? Vraag dan hulp bij een ervaren adviseur.