Tips om je bedrijfspand te beveiligen tegen inbrekers
19-11-2020
Leestijd: 3:00 min
Elke dag zijn ruim 40 ondernemers het slachtoffer van inbraak. En elke inbraak heeft een forse impact. Maak het inbrekers dus niet te makkelijk! We geven je hier handige tips om het risico op inbraak te minimaliseren.
Inbraak raakt 40% van de ondernemers
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid krijgt ruim 40% van de ondernemers te maken met inbraak. Inbraakbeveiliging van een bedrijfspand is dan ook noodzakelijk. Want inbraak voorkomen is beter dan braak- en diefstalschade herstellen en laten vergoeden. Maar waar moet je op letten? Hoe bepaal je de inbraakrisico’s? En is een alarminstallatie voldoende? Hier vind je tips om je bedrijfspand tegen ongewenste indringers te beveiligen.
Tips om je bedrijfspand tegen inbrekers te beveiligen
- Stel een beveiligingsplan op met ten minste de volgende onderdelen:
- Bewakingsdienst
- Sleutelbeheer en sleutelgebruik
- Merken en registreren van waardevolle eigendommen
- Beveiligingsverlichting
- Schijn van aanwezigheid wekken
- Buren en omwonenden (sociale controle)
- Maatregelen om het pand
- Toegangscontrole en -versperringen
- Bouwkundige maatregelen
- Meeneembeperkende maatregelen
- Let op ‘verkenners’. Professionele inbrekers doen vaak vooronderzoek. Spreek daarom vreemden in en rond je bedrijfspand aan.
- Gebruik gecertificeerde sleutels zodat alleen bevoegde personen sleutels kunnen laten bijmaken en mogen bezitten. Laat de sleutelhouders een sleutelcontract tekenen en registreer wie een sleutel heeft.
- Gebruik zogenaamde tags of druppeltjes waarmee mensen digitaal toegang tot bepaalde ruimten kunnen krijgen.
- Stel huisregels op over wie waar wanneer mag komen.
- Bewaar bedrijfsdocumenten op een netwerk, beveilig deze en maak regelmatig een back-up. Bewaar de back-up buiten het bedrijfspand of in de cloud.
- Ruim (waardevolle) spullen op buiten het zicht en hanteer het cleandesk-principe. Houd ook je bedrijfsterrein opgeruimd en netjes.
- Beperk de hoogte van het groen in de omgeving en zorg voor goede verlichting.
- Plaats geen containers, pallets of ander ‘klimmateriaal’ in de buurt of tegen het pand.
- Maak afspraken met je buren over controle van elkaars gebouwen.
- Zorg voor degelijk hang- en sluitwerk (SKG-logo met 2 of 3 sterren) van ramen en deuren.
- Als er geen bemenste receptie is, zet dan een vaste klink op de deur, zodat bezoekers zich moeten melden via een telecomsysteem.
- Monteer het hang- en sluitwerk volgens de Politiekeurmerk Beveiligingsrichtlijn.
- Bedenk hoe je je ramen beveiligt, zeker als je pand op een onbewaakt terrein staat of als er regelmatig vandalisme is in de omgeving. Gebruik ook hiervoor SKG-gecertificeerde raamsloten.
- Installeer een alarminstallatie conform de VRKI-regeling, een toegangscontrolesysteem of beveiligingscamera’s. Vraag uw verzekeraar wat voor u noodzakelijk is.
- Installeer een mistgenerator om inbrekers te desoriënteren en - zonder buit - te verjagen.
Ingebroken? Doe aangifte
Is er toch bij jou ingebroken? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Dat is ook nodig voor de verzekering. Je kunt ook online aangifte doen. Doe je dat liever persoonlijk? Bel dan 0900 - 8844 voor een afspraak.