Personeel aannemen

Personeel aannemen is een belangrijke mijlpaal voor een ondernemer. Want personeel aannemen betekent dat jouw bedrijf kan groeien. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw zaak langer open kan blijven. Of dat jouw onderneming niet stil ligt als je er zelf niet kunt zijn. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Daarom zijn er een aantal zaken waar je bij stil moet staan.
Vraag jezelf eerst af of je echt personeel wilt aannemen. De vrijheid die je hebt als zzp’er heb je niet meer als je ook werkgever bent. Toch kan jouw ambitie om te groeien betekenen dat je niet anders kunt. Bekijk ook of de kosten van personeel wel opwegen tegen de opbrengsten. Soms zijn er ook andere oplossingen waar je toch mee verder kunt. Zoals een uitzendkracht die je tijdelijk ondersteunt als je het druk hebt. Je wordt dan nog steeds werkgever en kunt ook aansprakelijk zijn voor wat jouw personeel doet.
Als je eenmaal hebt besloten dat je personeel wilt aannemen, begint het pas. Begin vooral met een goed functieprofiel. Wat zoekt je in iemand? Wat moet hij of zij gaan doen? Dat zijn ook belangrijke onderwerpen in het sollicitatiegesprek. En vraag daarin ook vooral naar de motivatie van de kandidaat. Op basis daarvan kan je afwegen of die past bij jouw wensen.

Daadwerkelijk personeel aannemen betekent dat je veel moet regelen. De belangrijkste dingen zijn bijvoorbeeld het controleren van iemands identiteit en dat jij je aanmeldt als werkgever bij de Belastingdienst. Verder moet je een goede arbeidsovereenkomst opstellen, waarin je de afspraken vastlegt. Daarin spreek je bijvoorbeeld af welk contract je aanbiedt, tegen welk salaris en of je bijvoorbeeld pensioen regelt.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.