Welke risico's loop ik als ik personeel aanneem?

Personeel kan jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker maken. Maar naast ondernemer word je ook werkgever. Daarmee ben je ook verantwoordelijk voor jouw werknemers. Bijvoorbeeld voor een goede werkplek. Je kunt ook aansprakelijk zijn voor de schade die ze aanrichten. Kijk daarom goed naar de risico’s die je loopt. En hoe je daarmee om moet gaan.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor jouw werknemers. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor een veilige werkplek. Wat dat betekent voor jouw personeel hangt af van het bedrijf. Op een kantoor kan dat gaan om een goede bureaustoel. Of een bureau dat kan worden afgesteld op degene die het bureau gebruikt. Werk je met machines? Dan gaat het om goede instructies en bijvoorbeeld beschermende kleding. Op de site van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je informatie over de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), waarmee je arbeidsrisico’s en eventuele maatregelen in kaart brengt. Daarmee kan je ook verzuim voorkomen of tegengaan.
Een goede werkplek is een prima begin. Maar soms gaan jouw werknemers ook op pad. Bijvoorbeeld naar klanten of leveranciers. Bekijk dan goed wat je van ze verwacht en bespreek dat ook. Kijk ook naar de risico’s die ze lopen. Hoe is het vervoer bijvoorbeeld geregeld? Gaan ze met hun eigen auto op pad of heb je vervoer geregeld (auto van de zaak)? Het kan ook gebeuren dat jouw werknemers schade veroorzaken bij een klant. Vaak zal je daarvoor aansprakelijk zijn. Vergeet daarom niet in jouw aansprakelijkheids­verzekering te controleren of dat verzekerd is.
Als werkgever heb je een uitgebreide zorgplicht. Een werkgever is volgens de wet bijna altijd aansprakelijk als een werknemer schade lijdt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. Maar wat betekent dat? Daar hebben al veel rechters zich over gebogen. Daaruit blijkt dat dit een heel ruime omschrijving is. En dat alleen in de gevallen dat een ongeval plaatsvindt buiten de werkplek én buiten werktijd, een werkgever niet aansprakelijk is. Want dan heb je als werkgever geen zeggenschap over de situatie. Toch zijn daarop ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het gaat om een bedrijfsuitje. Maar dan moet deelname wel verplicht gesteld zijn. Zorg er daarom altijd voor dat jij je bewust bent van deze risico’s. En dat je goed hebt uitgezocht wat je verzekerd hebt en wat niet.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.