Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering?

Als ondernemer heb je veel om over na te denken. Eerst natuurlijk je bedrijf zelf en je product of dienst. Maar ook veel praktische zaken. Hoe zit het met de belasting bijvoorbeeld? En waarvoor spaar je? Voor later of gewoon voor je vakantie? Maar je denkt ook na over de risico’s. Welke verzekeringen heb je nodig? En wat zijn de kosten, bijvoorbeeld van een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering?
Een ondernemer loopt altijd risico. Je bent niet of niet meer in loondienst en hebt dus geen zeker inkomen meer. Maar ook de zekerheden van een werknemer heb je niet. Werknemers bouwen vaak een pensioen op, maar worden ook doorbetaald bij ziekte. Wat doe je als ondernemer als je niet meer kunt werken? Sluit je daarvoor een arbeidsongeschiktheids­verzekering af? En welke andere risico’s loop je? Sommige daarvan kun je beperken of zelfs helemaal overdragen door ze te verzekeren. Een van de basisverzekeringen is een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Dan ben je verzekerd als schade maakt bij of aan iemand anders.
Zoals met veel producten en diensten is er een enorm aanbod. Maar hoe kies je nu de verzekering die bij je past? Of hoe kies je een verzekeraar die bij je past? Het vergelijken van aansprakelijkheids­verzekeringen voor je bedrijf, of je nu zzp’er of mkb’er bent, kan best lastig zijn. Waar let je op? Wat zijn je grootste risico’s? En zijn die wel verzekerd? Maar kijk ook naar je verzekeraar. Heb je al andere verzekeringen afgesloten bijvoorbeeld? Soms is het dan voordeliger en handiger om ze bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Verzekeraars hebben vaak extra services of richten zich op bepaalde doelgroepen. En bedenk ook of je een verzekering zelf kunt afsluiten of toch liever advies vraagt aan een adviseur.
Natuurlijk is elke verzekering anders. En het maakt ook uit welke keuzes je maakt, bijvoorbeeld voor een verzekerd bedrag. Maar met een paar voorbeelden weet je wel waar je ongeveer aan toe bent en wat een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering ongeveer kost. Ben je bijvoorbeeld timmerman? En doe je geen brandgevaarlijke werkzaamheden? Dan kost een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering met een verzekerd bedrag van € 2.500.000,- ongeveer € 500,-per jaar. Doe je alleen administratief werk en kies je voor een verzekerd bedrag van € 1.250.000,-? Dan betaal je ongeveer € 140,- per jaar. Bereken nu wat een aansprakelijkheidsverzekering voor jou als zzp'er kost.
Een adviseur kan je helpen met het vergelijken van verschillende verzekeringen. Maar ook met de keuzes die je zelf kunt maken, zoals extra opties en het verzekerd bedrag. Dus kom je er zelf niet uit, vraag dan om hulp. En wil je zelf een verzekering vergelijken? Begin dan met het in kaart brengen van je risico’s. Wat is het grootste risico dat je loopt op het gebied van aansprakelijkheid? Geef je bijvoorbeeld adviezen of lever je producten? Met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is alleen schade aan spullen van iemand anders of aan iemand anders (letselschade) verzekerd. Met een beroepsaansprakelijkheids­verzekering kun je ook schade door een verkeerd advies bijvoorbeeld verzekeren. Heb je personeel? Denk dan ook aan je aansprakelijkheid als werkgever. En kijk tot slot welk verzekerd bedrag je nodig hebt. Dat hangt af van het risico dat je loopt, maar soms ook van een verplichting vanuit een opdrachtgever of branchevereniging.

Wil je een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering afsluiten? Daarvoor zetten we de belangrijkste tips nog even op een rijtje:

  1. Breng je risico’s in kaart. Lukt dat niet alleen? Vraag dan hulp van een adviseur
  2. Kies een verzekeraar die bij je past. En sluit je meerdere verzekeringen af? Dan is het vaak voordeliger bij dezelfde verzekeraar. Bovendien sluiten de verzekeringen goed op elkaar aan.
  3. Kijk naar de keuzes die je kunt maken voor je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering, zoals het verzekerd bedrag. En zorg dat die passen bij je bedrijf.
  4. Bepaal of je alleen een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering of ook een beroepsaansprakelijkheids­verzekering nodig hebt.
  5. Kom je er niet uit? Vraag dan altijd advies!