• Blog
  • AOV
  • Is de AOV-premie aftrekbaar voor de belasting?

Is de AOV-premie aftrekbaar voor de belasting?

|

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je winst. Sommige uitgaven kun je aftrekken van je inkomsten, zodat je minder belasting betaalt. Wist je dat ook je AOV-premie aftrekbaar is.

Blog

Aftrekbaar in box 1

Van een bedrijfsauto tot je werkruimte. Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoort daar ook bij. Je AOV-premie is aftrekbaar in box 1: ‘inkomen uit uw werk en woning’.  Je moet dan wel een ondernemer zijn volgens de definitie van de Belastingdienst.

Hoeveel levert dat op?

Een rekenvoorbeeld. Neem personal trainer Dylan Zegelaar. Zijn bruto-jaarinkomen is € 40.000,-. Hij valt daarmee in belastingschijf 3 en betaalt 42% belasting. Zijn AOV-premie is € 200,- per maand, dus € 2400,- per jaar. Dit bedrag is aftrekbaar van zijn jaarinkomen. Hierover hoeft Dylan dus geen 42% belasting te betalen. Dat scheelt € 808,- (42% van € 2400,-).

Is de AOV-premie aftrekbaar voor dga’s?

Ben je dga? Dan is de AOV-premie op dezelfde manier aftrekbaar. Maar dan moet je de AOV wel privé hebben afgesloten. Als dga kun je een AOV ook via je BV afsluiten. Als je daarvoor kiest, is de premie aftrekbaar van de vennootschapsbelasting.  Hierbij geldt wel een kanttekening. Want als je in dit geval recht hebt op een AOV-uitkering, dan wordt deze uitkering aan je BV uitbetaald. En dat betekent dat mocht je failliet gaan, er ook consequenties zijn voor je AOV-uitkering.

Hoe zit het met je AOV-uitkering?

Ben je arbeidsongeschikt geraakt en krijg je een AOV-uitkering? Dan moet je daarover belasting betalen. Je verzekeraar draagt deze belasting direct af aan de Belastingdienst. Daarnaast moet je deze uitkering als inkomen opgeven. Is je verzekerd bedrag bijvoorbeeld € 40.000,-? Dan geef je dit bedrag op. Ben je deels arbeidsongeschikt? Bijvoorbeeld 25%? Dan krijg je € 10.000,- uitgekeerd en moet je dat opgeven als inkomen. Je betaalt dan voor de overige € 30.000,- nog wel premie. En die premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog steeds aftrekbaar.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur.