Hoeveel aov-premie je betaalt is afhankelijk van verschillende zaken. Twee zaken liggen vast: je leeftijd en je het werk dat je doet. Daarnaast bepalen de keuzes die je zelf maakt -en die passen bij jouw situatie - de premie.
Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
“Met een AOV verzeker je je als ondernemer van inkomen op het moment dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Veel zzp’ers en ondernemers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur is. Maar de premie kan ook erg meevallen. Zo kun je bij ons al een AOV afsluiten voor nog geen € 100,- per maand. De kosten van een AOV worden grotendeels bepaald door de keuzes die je zelf maakt. Waar moet je op letten?”
Wat kost een AOV?
-
Leeftijd en beroep
-
Het deel van je inkomen dat je verzekert
-
De uitkeringsdrempel
-
Eigenrisicoperiode
-
Tot wanneer de uitkering doorloopt
-
Wel of geen stijging van de uitkering
Leeftijd en beroep
Je kunt de premie voor een deel zelf bepalen door slimme keuzes te maken. Op twee zaken heb je zelf geen invloed: je leeftijd en het werk dat je doet. Hoe ouder je bent en hoe zwaarder je werk is, hoe meer premie je betaalt. Als je bouwvakker bent, betaal je bijvoorbeeld meer dan een IT-specialist. Hieronder staan de zaken waar je zelf wel invloed op hebt.
Het deel van je inkomen dat je verzekert
Voor je AOV kies je een verzekerd bedrag: de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Veel ondernemers kiezen het maximum dat ze kunnen verzekeren. Standaard kun je 80% van je inkomen verzekeren. En soms is het mogelijk om voor het eerste jaar 90% te verzekeren. Maar je kunt ook voor een lager percentage kiezen. Dan betaal je minder premie. Uiteraard krijg je dan ook een lagere uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
De uitkeringsdrempel
Dit is het percentage dat je minimaal arbeidsongeschikt moet zijn om een uitkering te kunnen krijgen. De uitkeringsdrempel is standaard 25%. Als je minder arbeidsongeschikt bent, krijg je dus geen uitkering. Je kunt ook kiezen voor een hoger percentage. Je betaalt dan ook minder premie. Kies je bijvoorbeeld voor een percentage van 45%, dan krijg je een uitkering als de arbeidsdeskundige bepaalt dat je je werkzaamheden voor minimaal 45% niet meer kunt doen. Ben je minder arbeidsongeschikt dan die 45%, dan krijg je dus geen uitkering.
Eigenrisicoperiode
Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je altijd een eigenrisicoperiode, ook wel wachttijd genoemd. Dat is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering krijgt. Je kunt die termijn zelf bepalen. Je kunt kiezen voor 30 dagen maar ook voor 2 jaar. Hoe langer de eigenrisicoperiode die je kiest, hoe minder premie je betaalt. Maar dan krijg je dus ook pas later een uitkering. Kies voor een langere eigenrisicoperiode als je zelf eigen middelen hebt om de eerste periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen.
Tot wanneer de uitkering doorloopt
Je kunt zelf kiezen tot welke leeftijd de uitkering loopt. Veel ondernemers kiezen ervoor om de uitkering door te laten gaan tot hun 68e. Je kunt ervoor kiezen om de uitkering eerder te laten stoppen. Ook dan betaal je minder aov-premie. Hoe langer je wilt dat de uitkering loopt, hoe meer premie je betaalt. En andersom, hoe korter je wilt dat de uitkering loopt, hoe minder premie je betaalt.
Wel of geen stijging van de uitkering
Elk jaar wordt het dagelijks leven iets duurder. Daarom kun je ervoor kiezen om je uitkering elk jaar iets te laten stijgen, bijvoorbeeld met 1%. Hoe hoger de stijging die je kiest, hoe meer premie je betaalt. Je kunt er ook voor kiezen om je uitkering niet te laten stijgen.
Premievoorbeelden
Premie voor jouw AOV berekenen
Je weet nu welke factoren meespelen bij de kosten van een AOV en de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt hier zelf de premie voor je Allianz Absoluut AOV berekenen. Je doet dat door het invullen van je beroep, jaarinkomen, leeftijd en de datum waarop de AOV moet ingaan. Als je overtuigd bent van ons aanbod, kun je ook direct een AOV aanvragen.
Wil je persoonlijk advies over een geschikte AOV? Ga dan naar je adviseur. Of neem contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
Is de AOV belasting aftrekbaar?
Als ondernemer kun je de AOV-premie aftrekken van je inkomsten bij je aangifte van de inkomstenbelasting, zodat je minder belasting betaalt. De premie is aftrekbaar in box 1: ‘inkomen uit werk en woning’. Dit geldt voor beide AOV’s van Allianz. Dankzij deze fiscale aftrek is je premie honderden euro’s ‘goedkoper’
Misschien ook interessant
Contact met Allianz of een adviseur
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30.
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.