Een webshop beginnen in 7 stappen

Wil je een webshop beginnen? Start dan met een ondernemingsplan. Ben je al eigenaar van een winkel en wil je een webshop toevoegen? Pas dan jouw ondernemingsplan aan. Soms kan het verstandig zijn een apart ondernemingsplan op te stellen voor jouw webshop.
Ga je een webshop beginnen? Dan word je ondernemer. Je moet je daarvoor registreren bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan automatisch een btw-nummer. Voor het berekenen en afdragen van btw zijn regels. Daarover lees je meer op de website van de Belastingdienst.
Elk beestje moet een naam hebben, jouw bedrijf dus ook. Aangezien je online verkoopt, moet je dus ook een domeinnaam registreren. Let er bij de keuze van jouw domeinnaam op dat deze logisch, herkenbaar én beschikbaar is. Leg dan jouw domeinnaam vast. Dat kan bij verschillende bedrijven. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze bedrijven mogen domeinen direct aanmaken en verkopen. Bedenk bovendien of je ook een e-mailadres en hostingpakket nodig heeft. Hosting is de ruimte voor het opslaan van data. Een domeinnaam verwijst alleen naar deze ruimte.
Niet alle risico’s zijn te verzekeren. Algemene voorwaarden dekken deze risico’s voor een groot deel af. Wees daarom vooraf duidelijk voor alle partijen. Vermeld welke betalingsvoorwaarden er gelden en welke leveringsvoorwaarden en garanties je hanteert. Daarnaast hoort ook informatie over de klachtenregeling, aansprakelijkheid en de overeenkomst thuis in deze voorwaarden. Voor hulp bij het opstellen van de algemene voorwaarden kan je terecht bij DAS Rechtsbijstand.
Een van de belangrijkste punten van een succesvolle webshop is een goede website. Bezoekers moeten jouw producten gemakkelijk kunnen vinden en bestellen. Daarbij moeten ze altijd informatie kunnen vinden over de betalingswijze en de levering. Naast duidelijke productinformatie moet jouw website ook informatie vermelden over jouw bedrijf, zoals jouw adresgegevens, KvK-nummer en btw-nummer.
Jouw webshop behandelt persoonsgegevens, dus is het belangrijk dat jouw website omwille van de privacy goed beveiligd is. Ook de betalingen moeten via een beveiligde pagina verlopen.
De verkoop aan consumenten is gebonden aan strenge regels voor het bestelproces en voor de bevestiging van de bestelling. Op de website van de Autoriteit Consument en Markt lees je aan welke regels je moet voldoen. 
Als je een webshop begint, moet jij je afvragen of je na een bestelling jouw klanten nog wilt benaderen voor reclame. Daarvoor is altijd toestemming vereist. Ongevraagd reclame verzenden mag niet.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.