Wat is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering beschermt je tegen claims wanneer jij als ondernemer schade veroorzaakt bij een ander. Of als iemand door jouw toedoen letsel oploopt. De bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering vergoedt dan de kosten als gevolg van deze schade, ook wanneer deze wordt veroorzaakt door je medewerkers of uitzendkrachten.
Privé, als particulier, heb je een aansprakelijkheids­verzekering. Die vergoedt schade die jij, je kind of je huisdier per ongeluk maakt. Bijvoorbeeld als je dochter de bal door het raam van de buren schiet. Die particuliere verzekering dekt niet de schade die jij als ondernemer kan veroorzaken. Voor die kosten draai je zelf op. Daarom heb je een aansprakelijkheids­verzekering speciaal voor bedrijven.

De bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering beschermt je als je aansprakelijk gesteld wordt voor:

 • verwonding van personen
 • schade aan andermans spullen
 • schade door een gebrek in een product
 • gevolgschade
 • schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen
 • milieuschade die plotseling of door een incident ontstaat

Ook vergoedt deze verzekering de maatregelen om verdere schade te voorkomen of te beperken.

De bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering dekt veelvoorkomende schades waarmee ieder bedrijf te maken kan krijgen. Stel…

… een ingehuurde uitzendkracht beschadigt op locatie een vitrinekast. De kosten bedragen € 4.200,-.

… tijdens een klantbezoek mors je koffie over een gloednieuwe power server. Kosten? € 2.800,-.

… je medewerker laat tijdens werkzaamheden aan het dak een plank vallen. De plank raakt een voorbijganger die blijvend letsel oploopt. De kosten – zoals verlies van inkomen, ziekenhuiskosten en smartengeld – lopen in de tienduizenden euro’s.

… de jongste bediende van een winkel vergeet het koffieapparaat uit te zetten. Door oververhitting ontstaat er brand. De winkel en het pand ernaast zijn verloren. Met tonnen aan schade.

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering vergoedt schade aan personen of spullen. De verzekering dekt geen financiële schade door een beroepsfout, bijvoorbeeld doordat je een verkeerd advies hebt gegeven of een foute berekening hebt gemaakt. Dit soort aansprakelijkheid speelt vooral bij freelancers, vrije beroepen en advieskantoren. Om je te beschermen tegen schade door beroepsfouten heb je een beroepsaansprakelijkheids­verzekering nodig.
Elk jaar zijn er zo’n 150 tot 200 bedrijfsbranden met miljoenen aan schade. Regelmatig wordt zo’n brand veroorzaakt door een ingehuurd bedrijf. Dat bedrijf draait dan volledig op voor de schade. Maar dankzij de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering vergoedt de verzekeraar die kosten  tot het vooraf overeengekomen verzekerd bedrag: het maximale bedrag dat de verzekering uitkeert. Het is dus van belang het verzekerd bedrag niet te laag te stellen.
Ben je zzp’er en wil je een Bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering afsluiten? Bereken dan eerst de premie. Heb je een mkb-bedrijf? Informeer dan bij een adviseur in de buurt.
 1. Wil je een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering afsluiten? Deze tips kunnen je verder helpen:
 2. Breng je risico’s in kaart. Doe dat samen met je verzekeringsadviseur.
 3. Bedenk eens wat een bedrijfsongeval aan kosten kan veroorzaken, aan schade en aan letsel.
 4. Let op wat de verzekering dekt en uitsluit. Er zijn grote verschillen tussen de verzekeraars.
 5. Bepaal samen met je verzekeringsadviseur het verzekerd bedrag. Met een te laag bedrag bespaar je op de premie, maar loop je grote risico’s.
 6. Bepaal of je ook een beroepsaansprakelijkheids­verzekering nodig hebt.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.