De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel

In Nederland is het pensioenstelsel gebouwd op drie pijlers:
1. Het pensioen van de overheid: de AOW.
2. Het pensioen dat je opbouwt met werken in dienstverband: het werkgeverspensioen.
3. Het pensioen dat je zelf regelt: het privépensioen of aanvullend pensioen. Als zelfstandige heb je alleen AOW en geen werkgeverspensioen. Het is daarom belangrijk om te sparen voor een aanvullend pensioen.
Elke Nederlander krijgt later een basispensioen, de AOW. Dit geldt ook voor zelfstandigen. Dit betekent dat je vanaf de pensioensleeftijd een maandelijkse uitkering krijgt. Die pensioensleeftijd schuift stapsgewijs op. De maandelijkse uitkering is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als alleenstaande krijg je ongeveer € 1.100,- netto per maand, wanneer je getrouwd bent of samenwoont, ontvang je zo’n € 750,- per persoon. De actuele uitkeringen vind je op de site van de Sociale Verzekeringsbank.
Leven van de AOW is absoluut geen luxe. Het is daarom verstandig een aanvullend pensioen op te bouwen. Dan weet je zeker dat je zonder geldzorgen kunt genieten van het leven na jouw werk. Als zzp’er sparen voor pensioen, kan op verschillende manieren.

Wanneer je start met jouw bedrijf, is het verstandig direct na te denken over jouw pensioen. Vermeld in je ondernemingsplan direct jouw pensioenplan en de geschatte maandelijkse kosten . Bij de start van jouw bedrijf kan je in het eerste jaar direct een vast bedrag wegzetten op een spaarrekening. Wanneer je 100% zeker weet dat je ondernemer blijft, kan je daarna alsnog overstappen op een gerichte pensioenoplossing, zoals banksparen of een belegginslijfrente. Blijkt het ondernemerschap na enkele maanden toch niet bij jou te passen, dan heb je het spaargeld ten minste niet vastgezet. 
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.