Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?


 

Welke verzekeringen jij nodig heeft voor jouw bedrijfspand, hangt vooral af van jouw keuze voor huren of kopen. Een van de voordelen van het huren van een bedrijfspand is dat de verhuurder voor veel dingen zorgt. Het nadeel is vaak dat jij niet zomaar alles mag veranderen. Bij een gekocht pand ben jij daar vaak vrij in. Maar jij hebt ook een grotere verantwoordelijkheid. Zet daarom de voor- en nadelen goed op een rij voor jou een keuze maakt. En bepaal dan welke verzekeringen jij nodig heeft.
Jij hebt niet altijd te kiezen tussen kopen of huren. Soms ligt het al vast, omdat de eigenaar van het pand dat bepaalt of omdat jij zelf niet alle mogelijkheden heeft. Kan jij wel een keuze maken? Let dan vooral op de financiële kant. Heb jij bijvoorbeeld de middelen om een pand te kopen? Kunt en wil jij een lening afsluiten? Vergeet ook niet dat een bedrijfspand toekomstbestending moet zijn. En dat jij daarvoor vaak nog kosten moet maken.

Als jij het pand heeft gefinancierd lost jij iedere maand een stuk af. Daarmee wordt het pand steeds meer van u. Een goede investering in de toekomst van jouw bedrijf. Want daarmee creëert jij op termijn meer financiële ruimte. Zodat jij nog meer kunt investeren. Maar ook in een gehuurd pand kan jij investeren, bijvoorbeeld door een verbouwing. Zorg dan wel voor een goede verzekering voor uw gebouw of jouw huurdersbelang; de waarde die jij als huurder toevoegt aan het pand.

Naast het huren of de aankoop kunnen er nog meer kosten bij komen. Voor de aankoop zelf, maar ook voor het aanpassen en inrichten van het pand. En anders dan bij het kopen van een huis mogen de kosten niet in één keer worden afgetrokken van de belasting, maar moeten ze periodiek worden afgeschreven. Het gaat dan om kosten zoals die van de makelaar en notaris, maar ook overdrachtsbelasting. Of er wel of geen btw geheven wordt, hangt van een aantal zaken af. Als de bedrijfsruimte bijvoorbeeld langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen, is dat vrijgesteld van btw. Op de site van de Belastingdienst lees je er meer over.

Besluit jij om het pand aan te passen aan jouw wensen? Dat kan vaak een groot project zijn. Soms kan jij werkzaamheden zelf uitvoeren of laten uitvoeren door jouw personeel. Maar bedenk wel dat dit geen normale werkzaamheden zijn waarvoor jouw gewone verzekeringen gelden. Jij hebt bijvoorbeeld een verzekering nodig voor het bouwproject, een bouw- en montageverzekering. En vergeet daarna niet dat het verzekerd bedrag en de gegevens van gebouwenverzekering moeten worden aangepast.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.