Om een keuze te maken tussen kopen en huren kan je de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Op basis daarvan kan je ook de risico’s bepalen. Bijvoorbeeld hoe je het pand gaat financieren. En of je dat kunt blijven doen. Maar denk ook aan de kosten die je maakt om het pand geschikt te maken voor jouw bedrijf. En wat er gebeurt met die aanpassing bij een schade. Of wat er gebeurt als je het pand een tijd niet kunt gebruiken. Daarvoor is een bedrijfsschadeverzekering bedoeld. En daarvoor maakt het niet uit of je koopt of huurt.
Als ondernemer wil je graag een bedrijfspand dat bij jou past. En bij jouw wensen nu, maar ook in de toekomst. Een belangrijke vraag is ook: ga je kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. En alleen jij kunt bepalen welke voor jou gelden en welke niet. Ook de risico’s zijn belangrijk om mee nemen in jouw keuze. De financiële risico’s, de kosten die je maakt en de toekomstverwachting van jouw bedrijf.
Belangrijkste risico’s
Bedrijfspand kopen: voor- en nadelen
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand. En welke risico’s je daarbij kunt verwachten.
Voordelen
- De aankoop van een bedrijfspand is een investering in jouw bedrijf. Maar bescherm die investering wel met een goede gebouwenverzekering.
- Je bent niet afhankelijk van de verhuurder. Een eigen bedrijfspand geeft veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoe je het pand inricht bijvoorbeeld. Maar ook de uitstraling of een uitbreiding van het pand kan je zelf bepalen.
- Je profiteert van een waardestijging.
- Een bedrijfspand is net als een woning maar in zekere mate waardevast. Dat de waarde ervan kan fluctueren, is een feit. Zorg wel dat de waarde op uw gebouwenverzekering klopt als je bijvoorbeeld investeringen doet.
Nadelen
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Als je een bedrijfspand koopt, moet je dat ook onderhouden. Niet alleen kleine reparaties, maar ook groot onderhoud.
- Waardedaling. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook onroerend goed fors in waarde kan dalen. Net zoals je kan profiteren van een waardestijging, kan je ook te maken krijgen met een daling van de waarde.
- Het kopen van een bedrijfspand is een grote investering. En veel banken hanteren een bepaalde financieringsgrens. Bijvoorbeeld 70% of 80% van de waarde. Dat betekent dat je een aanzienlijk deel zelf moet investeren.
Bedrijfspand huren: voor- en nadelen
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het huren van een bedrijfspand. En welke risico’s je daarbij kunt verwachten.
Voordelen
- Huren kan een flexibele oplossing zijn. Uiteraard spreek je in het huurcontract een huurperiode af. En soms is het mogelijk om een beperkte periode af te spreken, zodat je verder kan als dat beter bij jouw bedrijf past.
- Groot onderhoud komt niet voor jouw rekening, maar voor rekening van de verhuurder. Als huurder ben je wel verantwoordelijk voor klein onderhoud.
- Jouw kapitaal blijft beschikbaar. Bijvoorbeeld om te investeren in jouw bedrijf. Het aanbod is, zeker op bepaalde locaties, veel groter dan bij bedrijfspanden die te koop staan.
Nadelen
- Je kunt niet profiteren van een waardestijging. En bovendien kan de verhuurder de huurprijs verhogen.
- Je moet rekening houden met de verhuurder. Als je een pand huurt, kan je niet zomaar besluiten om het pand te veranderen. Als je toch zelf veranderingen aanbrengt, moet je dat verzekeren als huurdersbelang via een gebouwenverzekering.
Contact met Allianz of een adviseur
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30.
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.