Cybercrime in tijden van corona. En daarna…

30-06-2020
Leestijd: 2:30 min

In tijden van corona zitten cybercriminelen niet stil. Met allerlei Covid-gerelateerde berichten en aanbiedingen proberen ze thuiswerkers en ondernemers te misleiden. Soms gaat het om oplichting, soms is het een slinkse manier om je bedrijfssystemen binnen te dringen. De politie en beveiligingsbedrijven waarschuwen tegen deze malafide praktijken en roepen op tot het nemen van voorzorgsmaatregelen. 

“Never waste a good crisis”. Zo denken ook cybercriminelen die willen verdienen aan de huidige situatie. Op het web, op social media en in je mail wemelt het van de Covid-19-aanbiedingen, nepmails en fake Whatsapp-berichten. Aan creativiteit geen gebrek bij oplichters en hackers. 

Sinds de anti-corona-maatregelen, zoals thuiswerken en de 1,5-meter-economie, is het digitale verkeer enorm toegenomen en wordt er thuis ingelogd op het netwerk van de werkgever. En de pandemie leidt bij veel mensen tot onzekerheid en tot een grote informatiebehoefte. Dat is voor cybercriminelen een dankbare combinatie. Ze spelen graag in op de actualiteit en weten hoe ze ons kunnen verleiden. Wie zich daarvan bewust is, zal minder snel in de val lopen.

Meer dan ooit is alertheid geboden. Vanwege de focus van cybercriminelen op het coronavirus én omdat mensen in deze tijd sneller geneigd zijn op frauduleuze links of bijlagen te klikken. Het is dan ook belangrijk dat je je (thuiswerkende) mensen weerbaar maakt tegen dit soort criminaliteit en hen informeert over de gevaren van corona-gerelateerde links, bijlagen en mails. 

De overheid en beveiligingsbedrijven waarschuwen dat cybercriminelen misbruik blijven maken van de crisis zolang deze voortduurt. Blijf daarom consequent in je voorzorgsmaatregelen en gebruik:

1) betrouwbare en beveiligde apparatuur en software,

2) de meest recente antivirusprogramma’s,

3) een security protocol (sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie).

Wat je daarnaast kunt doen om veilig (op afstand) te werken, lees je ook in onze blog ‘Veilig thuiswerken met privégevoelige data. Hier moet je op letten!’.

Wil je snel testen welke cyberrisico’s jouw bedrijf loopt? Doe dan de Cyber Risicoscan. Je weet dan binnen 10 minuten waaraan je moet werken om veilig te ondernemen.