Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV)

  • Volledig afgestemd op jouw beroepsrisico
  • Verzekerd tegen hoge kosten bij schadeclaims
  • Bereken binnen 1 minuut je premie
beroepsaansprakelijkheidsverzekering-bav
Als bouwkundig adviesbureau geef je adviezen en los je bouwkundige vraagstukken op voor opdrachtgevers in de burgerlijke utiliteitsbouw.  In je advies of berekening kan een fout sluipen, zelfs als je zeer professioneel en zorgvuldig te werk gaat. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kunnen de kosten hoog oplopen. De Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt je tegen schadeclaims, inclusief financiële schade, juridische kosten en verdediging. Speciaal voor bouwkundige adviesbureaus is ook schade aan bezittingen (zaakschade) en personen (letselschade) als gevolg van een beroepsfout bij Allianz gedekt. Dit beschermt je financiële positie, of je nu terecht of onterecht aansprakelijk wordt gesteld.
Met de Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd voor financiële schadeclaims bij een beroepsfout. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dus bescherming aan alle ondernemers: zzp’ers, freelancers, vrije beroepen en mkb’ers. Bekijk hier de voorbeelden van beroepsfouten.
Man met vraagteken
Met onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen de financiële gevolgen van schadeclaims vanwege een beroepsfout. Naast financiële schade vergoeden wij voor bouwkundig adviesbureaus ook zaakschade, letselschade en de kosten van juridische bijstand én verweer als gevolg van een beroepsfout.
Wel verzekerd
  • Financiële schade bij beroepsfouten veroorzaakt door jou, je bedrijf, je medewerkers of door jou ingeschakelde hulppersonen
  • Juridische hulp en verweer bij beroepsfouten, ook als je achteraf onterecht aansprakelijk bent gesteld
  • Vereiste dekkingen door je beroeps- of branchevereniging en volledig afgestemd op jouw beroepsactiviteiten als bouwkundig adviesbureau en de risico’s die hiermee samenhangen.
  • Standaard is het inlooprisico verzekerd, voor de termijn dat er een voorgaande Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geweest
  • Voor architecten en bouwkundige adviesbureaus: schade aan bezittingen (zaakschade) en personen (letselschade) als gevolg van een beroepsfout
  • Standaard dekking voor cyberaansprakelijkheid, ook als een beroepsfout ontbreekt
  • Mogelijkheid tot met meeverzekeren van een aanvullende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (kantoorrisico) 
Niet verzekerd
  • Schade door opzet, fraude of vermogensdelicten
  • Schade waarvoor je als bestuurder aansprakelijk bent (bestuurdersaansprakelijkheid)
  • Schade of kosten als een product of dienst opnieuw moet worden geleverd
  • Schade door toezeggingen of garanties van resultaten of verwachtingen

Je kunt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met extra zekerheden.
Als iemand je ná de ingangsdatum van de verzekering aansprakelijk stelt voor een fout die je vóór de ingangsdatum gemaakt hebt. 
 
Lees meer
Als iemand je ná afloop van de verzekering aansprakelijk stelt voor een fout die vóór de einddatum gemaakt hebt. 
 
Lees meer
Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die een medewerker tijdens het werk bij een klant veroorzaakt of zelf oploopt.
 
Lees meer
Drie mensen houden een bord omhoog met verschillende certificaten

Met onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun jij je onbezorgd richten op je werk en je klanten. Je onderneming loopt geen risico’s bij eventuele schadeclaims na een fout of vergissing.

  • Verzekering die volledig past bij jouw beroepsrisico’s en wensen als bouwkundig adviesbureau
  • Professionele juridische bijstand bij aansprakelijkheidsstelling en verweer
  • Je kunt het kantoorrisico (bedrijfsaansprakelijkheid) voordelig meeverzekeren. Ook cyberincidenten zijn meeverzekerd
Bereken je premie online op basis van je beroep en je omzet
Vul je gegevens aan en verstuur je aanvraag
De adviseur van jouw keuze neemt contact met je op
Samen bespreek je de keuzes en sluit je de verzekering af
Wij vergoeden de financiële schade bij een ander (klant, opdrachtgever of overige derde) als jij daarvoor aansprakelijk bent door een beroepsfout. Ook vergoeden wij de kosten van juridische bijstand én verweer. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. 
De premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hangt af van jouw situatie. Ben je zzp’er of mkb’er? Wat is je beroep? Wat is je omzet? Tot welk bedrag wil je je verzekeren (het verzekerd bedrag)? En voor welk eigen risico kies je? De premie voor een zzp’er start bij zo’n € 375,- per jaar. Wil je weten hoeveel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost voor jou? Bereken dan hier je premie.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor iedere adviserende ondernemer verstandig. Voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht. Dit geldt onder andere voor:

  • Accountants
  • Advocaten
  • Architecten
  • Bewindvoerders

Voor andere vrije beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar soms wel nodig om bepaalde opdrachten uit te kunnen voeren. Zo kan het een voorwaarde zijn van een opdrachtgever, een branchevereniging of een kwaliteitsregister.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is sowieso verstandig als je advies geeft of diensten verleent. Bijvoorbeeld in de administratie, boekhouding, belastingen, consultancy, marketing, communicatie, bouwkunde of HR. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële schade door een beroepsfout. Het maakt daarbij niet uit of jezelf een fout maakt, een medewerker of iemand onder jouw verantwoordelijkheid. Dus ook uitzendkrachten, stagiaires of vrijwilligers, de bestuurders, commissarissen en maten vallen onder de verzekering.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering lijkt een verzekering die overal gelijk is. Toch zijn er belangrijke verschillen. Zoals het verzekerd bedrag, inhoudelijke dekkingen en wat je extra kunt verzekeren. Met de verzekeringskaart kun je de belangrijkste kenmerken van onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Bereken dan je premie om te weten welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij jou past.

Bij het afsluiten van de Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je het inlooprisico meeverzekeren. Hierdoor ben je ook voor de kosten van eerder ontstane schade verzekerd. Uiteraard mag die schade nog niet bij je bekend zijn tijdens het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bij Allianz is het inlooprisico gratis als je al een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt en dan naar ons overstapt. Heb je nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je kiezen voor een inlooprisico van 1, 2 of 3 jaar.

Je kunt ervoor kiezen je Allianz Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij beëindiging uit te breiden met het uitlooprisico. Hierdoor ben je voor een bepaalde periode, na de beëindiging van de verzekering nog verzekerd voor het financiële nadeel dat een ander heeft opgelopen door een beroepsfout. Zo kun je een fout gemaakt hebben die pas na het einde van de verzekering wordt opgemerkt. Als die fout leidt tot schade, dan is dat verzekerd als je dekking hebt tegen het uitlooprisico.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen aansprakelijkheidsschade die samenhangt met een beroepsfout. Overige schade die een medewerker oploopt of veroorzaakt, valt onder het kantoorrisico. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die tijdens het werk van de trap valt en zich verwondt, of dat nu is in het eigen kantoor of bij een klant. Of als een medewerker schade veroorzaakt aan spullen van een klant, bijvoorbeeld wanneer hij/zij per ongeluk een kop koffie omstoot over de laptop van de klant. Deze kantoorrisico’s kun je als extra optie afdekken bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat in feite dezelfde dekking biedt als een losse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). 

Voorbeelden beroepsfouten bouwkundig adviesbureau: 

  1. Onjuist bouwkundig advies: Het onjuist calculeren of een onjuiste kostenraming voor een project kan leiden tot financiële schade en aansprakelijkheidsclaims.
  2. Ontwerp- of berekeningsfouten: Fouten in een werktekening of een onjuist bestek schrijven  kunnen leiden tot bouwfouten of schade aan eigendommen.
  3. Vertragingen en budgetoverschrijdingen als gevolg van een beroepsfout: Als je niet op tijd of binnen het afgesproken budget oplevert bij technische projecten, kunnen opdrachtgevers financiële verliezen lijden.
  4. Niet nakomen van contractuele verplichtingen of niet naleven van regelgeving in de bouw: Het niet voldoen aan contractuele verplichtingen zoals specificaties, kwaliteitsnormen of leveringsvoorwaarden kan leiden tot aansprakelijkheidsclaims. Dat geldt ook als er niet wordt voldaan aan technische voorschriften, normen of wettelijke vereisten.
  5. Onvoldoende communicatie: Gebrek aan duidelijke communicatie met opdrachtgevers of andere partijen kan leiden tot misverstanden, fouten, vertragingen of verkeerde verwachtingen, wat kan resulteren in schades.
vrouw met headset en laptop
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.