Welke zakelijke autoverzekering heb ik nodig?

De juiste zakelijke autoverzekering geeft je als ondernemer veel rust. Welke schade wordt precies vergoed? En welke verschillende zakelijke autoverzekeringen zijn er? Je leest het in dit artikel!

Je kiest je zakelijke autoverzekering door na te gaan hoeveel risico je bereid bent te lopen en de leeftijd van je auto in acht te nemen. Is jouw auto aan de oude kant? Dan kies je voor de WA dekking. Vind je de WA dekking niet genoeg? Dan is de beperkt casco-dekking iets voor jou. Ben jij liever helemaal zeker van je zaak? Dan kies je voor de volledig casco-dekking. 

Het kiezen van een zakelijke autoverzekering is geen eitje. Na het lezen van dit artikel weet je meer over zakelijke autoverzekeringen en welke eventueel bij jou past. Ook ontdek je hoe je eenvoudig je premie berekent zodat je precies weet wat je betaalt!

Let op: bespreek altijd jouw specifiek situatie met je verzekeringsadviseur. Dit artikel heeft als doel om te informeren en niet om te adviseren!

Er zijn 3 verschillende soorten zakelijke autoverzekeringen. We gaan ze nu één voor één toelichten. Je leert wat er precies gedekt wordt per type verzekering.

WA in 'WA-dekking' staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze variant dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto is dus niet gedekt. De WA-dekking is wettelijk verplicht voor alle zakelijke autobezitters.

Voorbeelden van schade die een WA-dekking verzekert zijn:

  • Schade aan de auto.
  • Schade aan de goederen.
  • Lichamelijk letsel bij de inzittenden.

Een beperkt casco-dekking gaat een stap verder dan een WA-dekking. Zo ben je deels verzekerd voor schade aan je eigen auto. Voorbeelden van extra schade waarvoor je verzekerd bent zijn:
 

  • Schade veroorzaakt door brand storm en diefstal.
  • Ruitschade, zoals een sterretje en een barst.

Let op: schade die je zelf veroorzaakt aan je auto wordt niet vergoed.

Een volledig casco-dekking, ofwel een all risk verzekering, verzekert alle schade aan je eigen auto. Ook de schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Wat is gedekt met een all risk verzekering?

  • Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto.
  • Schade aan je auto bij aanrijding of botsing (met dieren)
  • Schade aan je auto door vandalisme.

De juiste keuze voor een zakelijke autoverzekering hangt af van hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Daarnaast speelt de leeftijd van je auto ook een belangrijke rol. Wil jij voor alle schade verzekerd zijn? Dan is een volledig casco-dekking perfect voor jou. De volledig casco-dekking is aantrekkelijk als je een jonge auto bezit. Ben je bereid om meer risco te lopen in ruil voor een lagere premie? Dan kies je voor de WA-dekking. Een WA-dekking is aantrekkelijk als je auto aan de oude kant is.

Let op: bij een WA-dekking ben je niet verzekerd voor schade die inzittenden en goederen in je auto oplopen! Vind jij een WA-dekking niet genoeg? Dan is de beperkt-casco verzekering misschien beter.

Je bent als eigenaar van een zakelijke auto verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zodra je jouw (privé) auto voor zakelijke doeleinden gebruikt, ben je verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Als je je auto op je bedrijf hebt geregistreerd, ben je ook verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.
In het geval dat het misgaat op de weg voorkomt een zakelijke autoverzekering hoge kosten die je anders niet altijd kan betalen. Vooral als eigenaar van een personenvennootschap, zoals een eenmanszaak of een VOF, loop je risico op hoge kosten door een hoge mate van aansprakelijkheid. 

Als zzp'er haal je belastingvoordeel uit een zakelijke autoverzekering, want je verzekeringspremie is een aftrekbare kostenpost. Dat houdt in dat je over een kleiner deel van je inkomen belasting gaat betalen.

Let op: over zakelijke kosten die je maakt omtrent je auto krijg je BTW terug. Geef kosten zoals de koop van een bedrijfsvoertuig, reparaties en benzine altijd aan bij de belastingdienst om zo geld te besparen.

Je berekent je premie eenvoudig hier op onze website. 

Een zakelijke autoverzekering is een verzekering die je verzekert tijdens zakelijk autorijden. Zakelijk autorijden is het gebruik van je auto voor werkgerelateerde activiteiten.

Voorbeelden van zakelijk rijden zijn:

  • Klanten bezoeken
  • Spullen vervoeren of ophalen
  • Evenementen bezoeken
  • Van en naar werk rijden

Een zakelijke autoverzekering is over het algemeen duurder dan een particuliere autoverzekering. Mogelijke redenen dat zakelijk autorijden risicovoller is dan privé autorijden:

  1. Je rijdt vaker in spitsuren.
  2. Je maakt meer kilometers.
  3. Er zijn meerdere bestuurders.
  4. Een uitgebreidere dekking: bedrijfsaansprakelijkheid, inzittenden en bagage.

Je sluit een zakelijke autoverzekering eenvoudig online af. Je vult je persoonsgegevens in om de aanvraag te starten. Dit vul je aan met de hoeveelheid kilometers die je jaarlijks rijdt en je schadevrije jaren. Tot slot vul je de gegevens van je zaak in en je aanvraag is compleet. Stuur je aanvraag in .... en een verzekeringsadviseur neemt met je contact op om je verzekering verder af te sluiten.

Tip: geef bij het afsluiten van je verzekering aan dat je btw wilt verrekenen. Hierdoor gaat de cataloguswaarde van je auto omlaag en betaal je minder premie. Wel is het zo dat je uitgekeerde schade zonder btw uitgekeerd krijgt.

Ja, een zakelijke leaseauto moet je uiteraard ook verzekeren. In veel gevallen gaat dit via de lease maatschappij. Informeer bij je lease maatschappij om in te zien hoe je leaseauto is verzekerd.
Heb je nog vragen? of wil je meer weten over het verzekeren van je auto die je voor je zaak gebruikt? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Of kijk op op deze pagina.