Hoe ga je om met het risico op wanbetaling?

Bij ruim 50% van de groothandels is internationale handel dagelijkse business. Steeds vaker met landen buiten de EU. Juist in deze onzekere tijden stijgt het risico op wanbetaling en faillissementen van (buitenlandse) afnemers. Wat zijn de ontwikkelingen? En hoe kan ga je daarmee om?

In deze blog zoomen we in op het risico van wanbetaling en faillissementen. Daarbij maken we gebruik van de kennis en kunde van Allianz Trade. Allianz Trade is ook onderdeel van de Allianz Group en is wereldmarktleider in kredietverzekeringen en houdt alle economische ontwikkelingen in de meest gangbare handelslanden goed in de gaten

Zoals je weet kampen veel landen op dit moment met hoge inflatie. Het effect van hoge inflatie is dat het de vraag aantast. Onder meer omdat de koopkracht van de consument daalt. Niet-essentiële detailhandels merkt hiervan als eerste de gevolgen. Denk aan kleding, parfumerie, elektronische apparatuur en de horeca. Aangezien de inflatie een wereldwijd verschijnsel is, worden alle landen tegelijkertijd getroffen. Dit vermindert de afzetmogelijkheden voor groothandelaren. Het gevaar bestaat om met oude voorraad te blijven zitten.

Naast die hoge inflatie is er ook toenemend gevaar van faillissementen nu het economisch wat minder gaat. Een faillissement van belangrijke klanten kan een groothandel hard raken. Doe je veel zaken met overheden? Dan is dat risico aanmerkelijk lager dan collega’s die met de detailhandel en het mkb zakendoen. De algemene verwachting is dat het aantal faillissementen de komende periode aanzienlijk zal toenemen. 

Vooral Europa kan de komende periode getroffen worden door de sterke stijging van het aantal faillissementen: Allianz Trade verwacht aanzienlijke stijgingen in Frankrijk (+46% in 2022; +29% in 2023), het VK (+51%; +10%), Duitsland (+5%; +17%) en Italië (-6%; +36%). In Azië zal China in 2023 naar verwachting +15% meer faillissementen registreren door de zwakke groei en het beperkte effect van de monetaire en fiscale versoepeling. In de VS verwachten de onderzoekers in 2023 een toename van het aantal bedrijfsfaillissementen met +38% als gevolg van strengere monetaire en financiële voorwaarden.
Natuurlijk wil je je het risico dat je tegen onbetaalde facturen aanloopt verkleinen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door zelf de kredietwaardigheid van je klanten in de gaten te houden. Maar hoe doe je dat? Wil je dit zelf doen dan is dat vrijwel een onmogelijke taak. Laat je daarom helpen door een deskundige partner. Neem hiervoor contact op met jouw verzekeringsadviseur. Jouw verzekeringsadviseur kent de mogelijkheden die er zijn om je risico’s te beperken en kan je bijvoorbeeld in contact brengen met Allianz Trade.  
Allianz Trade biedt voor elk type bedrijf passende oplossingen. Niet alleen om wanbetaling op te vangen. Allianz Trade helpt je ook nieuwe kansen te ontdekken en verstandige beslissingen te nemen, de concurrentie voor te blijven en je bedrijf te beschermen. In Nederland, maar ook ver daarbuiten. Allianz Trade biedt kredietverzekeringen, fraudeverzekeringen, garanties en andere diensten die aan de eisen van sectoren overal ter wereld voldoen. Als jouw klant niet betaalt, beheert Allianz Trade direct jouw vorderingen en nemen zij het incasso over. En vraagt jouw klant om een garantie, dan zorgt Allianz Trade voor de beste voorwaarden. Zo kun je je blijven richten op het managen en uitbouwen van jouw bedrijf. Allianz Trade geeft jouw bedrijf het vertrouwen om nationaal en internationaal zaken te doen. 
Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur of check deze website.

PS
Ben je ondernemer in de groothandel? En wil je meer weten over de risico's die je loopt en wat je ertegen kunt doen? Of over ontwikkelingen die binnen jouw sector spelen? Check dan deze pagina