Is diefstal van je laptop uit je auto verzekerd?

Wel zo makkelijk: even je laptop in je auto laten liggen. Maar helaas niet zo slim. Laptops zijn erg gewild bij inbrekers. En ze zijn door het signaal dat ze uitzenden makkelijk op te sporen. Ben je verzekerd als je laptop gestolen wordt? En hoe kun je diefstal van je laptop voorkomen?
Hopelijk krijg je er nooit mee te maken. Maar het kan zomaar gebeuren. Dat je auto wordt gekraakt en je laptop wordt meegenomen. Doe dan altijd aangifte bij de politie. En meld de diefstal bij je verzekeraar als je hiervoor verzekerd bent.
Diefstal van je laptop valt onder je inboedelverzekering. Dat geldt ook voor andere spullen die uit je auto worden gestolen, bijvoorbeeld je telefoon. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld je auto op slot gedaan hebben. Daarnaast geldt er een maximum voor het bedrag dat je vergoed krijgt. Dit bedrag staat op je polis.
Heb je ook schade aan je auto door de diefstal van je laptop? Dat valt onder je autoverzekering. Je moet dan wel minimaal een WA + Beperkt Casco-verzekering hebbben. Als je alleen een WA-verzekering hebt, ben je niet voor de schade van bijvoorbeeld een geforceerd slot verzekerd.

Laat je laptop liever nooit in je auto achter. Maar als het echt niet anders kan, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen:

  • Parkeer je auto bij voorkeur op een bewaakte parkeerplaats. Vermijd slecht verlichte, afgelegen parkeerplakken.
  • Zorg ervoor dat je laptop niet zichtbaar is.
  • Zet je laptop helemaal uit. Er branden dan geen lampjes meer. Dan is je laptop niet zo makkelijk op te sporen met speciale apparatuur waar dieven graag gebruik van maken.
  • Doe je auto altijd op slot, en alle ramen dicht.
  • Maak gebruik van een auto-alarm.
Maak altijd een back-up van je belangrijke bestanden. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf of usb-stick of via een cloud-opslag-dienst. Want een laptop is vervangbaar, maar foto’s en filmpjes zijn dat niet.