Is een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering verplicht?

De meeste verzekeringen in Nederland zijn vrijwillig. Buiten een basiszorgverzekering en een WA-verzekering voor je auto, ben je niet wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten. Zo is ook een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering niet verplicht. Toch kan een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering een vereiste zijn, bijvoorbeeld omdat een klant of opdrachtgever daarom vraagt. En soms stelt een brancheorganisatie een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering als verplichting.
Omdat een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering niet verplicht is, hangt het meestal af van je afspraken met je klant of opdrachtgever of je zo’n verzekering moet afsluiten. Steeds meer bedrijven die zzp’ers inhuren vragen om een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is dan een verplichting voor een bepaalde opdracht. Vaak geldt dan ook een minimaal verzekerd bedrag. Voor een opdrachtgever betekent dit extra zekerheid. Als zelfstandig ondernemer heb je meestal geen grote financiële draagkracht. Met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering weet een opdrachtgever dat schades waarvoor je aansprakelijk bent ook vergoed worden. Ook als je die niet zelf kunt betalen.
Voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering heeft een verzekeraar informatie over je bedrijf nodig. Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over wat je precies doet met je bedrijf. Een heldere omschrijving van je beroep of werkzaamheden voorkomt discussie achteraf. Zorg dat die omschrijving goed aansluit bij wat je doet. Hou daarbij ook rekening met werkzaamheden die je wellicht niet dagelijks doet, maar wel regelmatig. Vergeet ook niet om rekening te houden met anderen die voor je bedrijf werken. Huur je wel eens personeel in? Werk je als onderaannemer of huur je die juist zelf in? Voor een verzekeraar is al die informatie erg belangrijk. En jij wil dat als ondernemer natuurlijk ook goed geregeld hebben. Bij een eventuele schade voorkom je dan de discussie of iets verzekerd is of niet.

Het belangrijkste bij een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is het verzekerd bedrag. Een verzekerd bedrag op deze verzekering geeft de maximale schadevergoeding aan. Vaak heb je de keuze tussen een verzekerd bedrag van € 1.250.000,- en € 2.500.000,-. Welk verzekerd bedrag je kiest, hangt vooral af van schade die je kunt verwachten. Maar als een opdrachtgever of klant een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering verplicht, geldt vaak ook een minimaal verzekerd bedrag. Kijk daar dus eerst naar.

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering kun je al afsluiten vanaf ongeveer € 120,- per jaar. Maar wil je een uitgebreidere verzekering? Of een hoger verzekerd bedrag? Dan wordt de premie soms snel hoger. Lees hier meer over de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Bent u zzp'er? Bereken dan direct uw premie om vervolgens de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten.

Voor je een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering afsluit, is het verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Je kunt dat uiteraard zelf doen. Zet je wensen en eisen op een rijtje en vergelijk het aanbod van verschillende verzekeraars. Bepaal ook wat je belangrijk vindt: een ruime dekking, een laag eigen risico of juist de laagste premie. Toch is het soms moeilijk om een goede keuze te maken. Een adviseur kan je daarom helpen met het inventariseren van je risico’s en het kiezen van een passende verzekeringsoplossing.

Denk ook niet alleen aan een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Daarmee is alleen schade aan spullen van iemand anders of aan iemand anders (letselschade) verzekerd. Met een beroepsaansprakelijkheids­verzekering kun je ook schade door een verkeerd advies bijvoorbeeld verzekeren. Heb je personeel? Denk dan ook aan je aansprakelijkheid als werkgever.

Verzekeringen en het afsluiten daarvan staan wellicht niet bovenaan je lijstje. En als niemand je verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten helemaal niet. Toch is het goed om erover na te denken. En twijfel je nog steeds? Vraag dan eens aan andere ondernemers hoe zij hun verzekeringen geregeld hebben. En praat ook met een adviseur over je bezwaren.