Hoe beperk je de cyberrisico's van werken in de cloud?

Werken in de cloud heeft veel voordelen, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenbesparing en innovatie. Je gegevens en bestanden zijn niet lokaal op je schijven opgeslagen, maar online op een externe opslagplek: de cloud. Via een internetverbinding kan je de cloud bereiken en kan je altijd bij jouw werkomgeving, jouw bestanden, applicaties en software. Je kunt dus via internet op elke plek werken. Je bent dus flexibel en kan direct ook gebruikmaken van de nieuwste tooling die ontwikkeld is (bijvoorbeeld samenwerken in één document). Maar het werken in de cloud brengt ook risico's met zich mee, zoals datalekken, hacks, verlies van informatie en aansprakelijkheid. 

Hoe kun je deze risico's beperken en veilig werken in de cloud? In deze blog geven we je een aantal tips.

Niet alle clouddiensten zijn even veilig en betrouwbaar. Het is belangrijk dat je een leverancier kiest die voldoet aan de wettelijke eisen en normen op het gebied van cybersecurity en privacy, zoals de AVG. Kies bij voorkeur een leverancier binnen de EU, zodat je data onder de Europese wetgeving valt. Maak ook goede afspraken met je leverancier over de beveiliging, beschikbaarheid, garanties en aansprakelijkheid van de clouddiensten. Leg deze afspraken vast in een verwerkersovereenkomst. Ben je op zoek naar een betrouwbare leverancier? Check dan deze website of neem contact op met jouw internetprovider.
Werken in de cloud betekent dat je data online toegankelijk is. Dat maakt het ook kwetsbaar voor cyberaanvallen. Zorg daarom voor een goede beveiliging van je data, je apparaten en je netwerk. Gebruik sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie om onbevoegde toegang te voorkomen. Versleutel je data om het te beschermen tegen onderschepping. Gebruik een firewall en antivirussoftware om je apparaten en netwerk te beschermen tegen malware. En maak regelmatig back-ups van je data zodat je het kan herstellen bij verlies of beschadiging. En belangrijk ... test ook de back-up regelmatig. Check of het herstellen werkt en of de back-up de gegevens bevat die je verwacht. 
Veel cyberrisico's worden veroorzaakt door menselijke fouten of onwetendheid. Denk aan phishing, ransomware, onveilige wifi of verlies van apparaten. Het is daarom essentieel dat je je medewerkers bewust maakt van de cyberrisico's van werken in de cloud en hoe ze deze kunnen voorkomen. Geef je medewerkers regelmatig trainingen en voorlichting over cybersecurity en privacy. Stel ook duidelijke richtlijnen en protocollen op voor het veilig werken in de cloud en zorg dat je medewerkers deze naleven. Maak cyberrisico en cybersecurity een periodiek onderdeel van werkbesprekingen, zodat de aandacht op dit risico blijft gevestigd.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er altijd iets misgaan. Een cyberaanval, een datalek of een storing kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf, zoals reputatieschade, boetes, claims of omzetverlies. Daarom is het verstandig om een cyberverzekering af te sluiten. Een cyberverzekering dekt de financiële schade die je oploopt door een cyberincident. En niet onbelangrijk ... een cyberverzekering biedt ook hulp en advies bij het voorkomen, oplossen en afhandelen van een cyberincident.
Werken in de cloud bied je veel voordelen, maar het brengt ook cyberrisico's met zich mee. Die risico’s kan je beperken door een betrouwbare leverancier te kiezen, een goede beveiliging te regelen, je medewerkers te trainen en een cyberverzekering af te sluiten. Wil je meer weten over hoe je veilig kunt werken? Of wat de extra voordelen zijn van een verzekering? Bekijk dan onze cyberverzekering. Of neem contact op met je verzekeringsadviseur. Heb je nog geen verzekeringsadviseur? Zoek hier een adviseur bij jou in de buurt.