Blog | 9 Juli 2024

Met storm de weg op? 10 tips om de risico’s te beperken!

Bij storm ga je liever de weg niet op. Maar soms heb je geen keuze.  Móet je toch de weg op? Houd dan rekening met de verslechterde omstandigheden. 
Het kan nog wel eens flink waaien en stormen in Nederland. Dan is het opletten geblazen, vooral voor de onverwachte windstoten op bruggen, viaducten en dijkwegen. Of na de luwte van een hoog gebouw. Die windstoten kunnen je uit balans brengen en voordat je het weet maak je een onverwachte slinger. En als de storm gepaard gaat met regen, hagel of sneeuw, heb je helemaal verraderlijke weersomstandigheden. Moet je echt de weg op? Lees dan deze 10 tips over rijden in storm en regen.

Lees onze 10 tips om veilig je bestemming te bereiken of schade te beperken.

 1. Let op je medeweggebruikers. Bij slecht weer gedragen we ons minder voorspelbaar in het verkeer. En dat kan onverwachte situaties opleveren. Wees daarop bedacht.
 2. Mijd de wegen met bomen langs de weg. Zeker als de bomen (nog) vol in blad staan.
 3. Matig je snelheid. Bij een lagere snelheid heb je je auto beter onder controle.
 4. Houd meer afstand. Je hebt dan beter zicht en je hebt meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
 5. Houd het stuur met twee handen vast. Zo kun je het beste reageren op verraderlijke windstoten en op de zuigende werking van vrachtauto’s wanneer je die passeert.
 6. Rijd je met een busje? Dan ben je nog gevoeliger voor windstoten. Pas je snelheid extra aan.
 7. Rijden met een aanhanger is niet verstandig. Tijdens een storm kan je aanhanger makkelijk omver worden geblazen. Zeker als de aanhanger licht beladen is. Als het niet echt moet, niet doen!
 8. Is er plots een wolkbreuk of hoosbui? Pas je snelheid aan, doe je verlichting aan, houd extra veel afstand (meer dan 2 seconden) en ga desnoods naar de eerstvolgende parkeerplaats.
 9. Wordt je auto onbestuurbaar door water op de weg? Rijd dan rustig door en haal je voet rustig van het gas af. Ga niet (bij)sturen en (hard) remmen. Je loopt dan het risico dat je auto gaat slippen.
 10.  
 11. Ga gewoon niet op weg en de storm af. Dat is de meest verstandige keuze. Zeker als het KNMI code oranje of rood heeft afgegeven. Check wel even of je auto niet onder een boom staat. Vooral als de bomen (nog) vol in blad staan, loop je een verhoogd risico dat een tak of boom je auto verplettert.

Heb je toch stormschade aan je auto? Of wagenpark? Dan betalen we de schade als je een (beperkte) cascodekking hebt. Daarbij stellen we vast:

 • hoe groot de schade is,
 • wat je auto waard was vóórdat je schade kreeg,
 • of je auto het nog waard is om gerepareerd te worden,
 • of je auto nog gerepareerd kán worden.

Als we de stormschade aan je auto of wagenpark vergoeden, dan heeft dat geen invloed op je premie.
Wat je te doen staat bij stormschade aan je auto of wagenpark, lees je in de folder ‘Schade. Wat nu?’