Blog / Nieuws | 16 Mei 2024

Van 'Whatsapplaantje’ tot 'kick plate’: De Road Safety Dag 2024

Auteur: Manouk Weynschenk

Op dinsdag 14 mei 2024 vond de derde editie van de Road Safety Dag plaats. Een bijzonder event van de Verkeersveiligheid Groep Nederland (VVGN) voor organisaties die zich bezig houden met verkeersveiligheid, elektrificatie of wagenparkbeheer. Allianz was erbij voor een dynamische dag rondom de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) én verkeersveiligheid.
Indy Dontje opende de dag waarna Collin Bell vertelde over de Alliantie Stop Verkeersongevallen, een initiatief van de VVGN en e-Driver Solutions, met als doel 10.000 verkeersongevallen per jaar te voorkomen. Allianz is sinds november 2023 aangesloten bij deze alliantie en was mede daarom aanwezig op de RSD 2024!
Dit jaar stond de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) centraal tijdens de Road Safety Dag. Alexander Heijkamp van ESG Consultancy gaf inzicht in deze nieuwe Europese richtlijn en de gevolgen voor Nederlandse werkgevers. Vanaf 2025 moeten ongeveer 500 Nederlandse bedrijven voldoen aan de CSRD, die greenwashing moet voorkomen middels het eisen van duurzaamheidsrapportages. Een belangrijk onderdeel is de dubbele materialiteitsmatrix, die bedrijven inzicht geeft in zowel de impact van het bedrijf op de maatschappij en het milieu (inside-out) als de financiële materialiteit van externe factoren (outside-in).
Verkeersveiligheid werd ook besproken, met opvallende cijfers zoals; 1 op de 5 mensen die achter het stuur vergadert en 1 op de 10 bestuurders die onderweg gamet. Dit gedrag draagt bij aan de 684 verkeersdoden en 8300 zware verkeersgewonden in 2023. Alexander benadrukte dat verkeersveiligheid geen 'nice to have' is, maar een 'need to have'. Hij adviseerde dat we ons meer moeten gedragen als motorrijders, waarbij alles en iedereen een potentiële 'botspartner' is.
Verkeersongevallen en files kosten de samenleving jaarlijks een geschatte 27 miljard euro. De CSRD moedigt bedrijven aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gehele waardeketen, inclusief verkeersveiligheid. Bijvoorbeeld door te rapporteren over de CO2-uitstoot van zakelijke kilometers. Tijdens een interactieve sessie werden top 5-lijsten opgesteld met 'goed-en-verbeterpunten' voor verkeersveiligheid binnen de aanwezige organisaties. Dit benadrukte dat verkeersveiligheid diep in de identiteit en strategie van een bedrijf moet worden verankerd. Succes in deze transitie vereist eigenaarschap in de directie en het enthousiasmeren van werknemers.

Na een pitstop met koffie en wat lekkers, was het tijd om de baan op te gaan bij het Rijvaardigheidscentrum Lelystad. In groepen werden de verschillende onderdelen van de rijvaardigheidstraining doorlopen. Bij het 'Whatsapplaantje’ werden deelnemers bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het rijden. Daarnaast was er een oefening met een bestelbus om de kennis over de juiste rijafstand en dode hoeken op te frissen.

Verder was er de mogelijkheid om ‘offroad’ te gaan in een 4x4, maar ook om te ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden. Vervolgens werd een remproef gedaan met verschillende auto's om het verschil tussen winterbanden, zomerbanden en elektrische auto's te ervaren. Tot slot werden de deelnemers uitgedaagd in een slipcursus met de beruchte ‘kick plate’, die het reactievermogen en de voertuigbeheersing flink op de proef stelde.

Al met al was de Road Safety Dag 2024 een geslaagd evenement dat duidelijk maakt hoe verkeersveiligheid en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Door middel van de CSRD en initiatieven zoals de Alliantie Stop Verkeersongevallen kunnen bedrijven zich actief inzetten voor zowel duurzaamheid als verkeersveiligheid. Eigenaarschap en betrokkenheid binnen organisaties kunnen hierbij zomaar de sleutel tot succes zijn!