Blog / Nieuws | 7 Maart 2024

Allianz Fleet Renewal 2024: waarom september tot en met december voor ons de meest uitdagende periode van het jaar is

Auteur: Erik Boertjes

We zitten ondertussen alweer in week tien van het nieuwe jaar. En het goede nieuws: het overgrote deel van onze klanten is nog steeds bij ons! Daar zijn wij erg blij mee, en trots op. Van de voorstellen verstuurd voor de januari prolongatie (‘renewal’), werd zo’n 95% geaccepteerd. Sterker nog, samen met diverse adviseurs hebben we een flink aantal nieuwe klanten weten binnen te halen.

Het renewal-seizoen is voor ons de meest uitdagende periode van het jaar, ik leg je graag uit waarom dat zo is, en hoe we hier onze klanten en adviseurs in meenemen.

Elk jaar is de renewal een terugkerend proces om voor onze klanten de juiste prijs te bepalen en hen weer voor een jaar (of twee jaar) aan ons te binden. Dit proces start al in de zomer, zodat eind september, begin oktober de renewal-voorstellen bij de met ons samenwerkende adviseurs liggen.

In september 2023 namen we een groot aantal van onze adviseurs mee in de laatste ontwikkelingen tijdens een mini-congres op Circuit Zandvoort bij de EV Experience.
We bespraken met hen de laatste marktontwikkelingen; van inflatie, wetgeving tot nieuwe technologie. Deze ontwikkelingen hebben namelijk impact op de bepaling van het premieniveau voor het nieuwe jaar. Vanzelfsprekend wordt ook het schadeverloop en het huidig premieniveau meegenomen om zo tot de best mogelijke prijs voor elke klant te komen.
  • Toenemende schadelast
  • Inflatie en de impact op kosten van herstel
  • Gestegen aantal letselschades
  • Frequentie materieel stabiel / licht dalend
De toename van de schadelast is vooral te wijten aan de explosie van het gemiddeld schadebedrag. Hier zien we kostenstijgingen over de hele linie:
  • Loonstijgingen, al dan niet CAO gedreven
  • Energiekosten
  • Kosten van onderdelen en samenstelling voertuigen (denk aan EV’s)
  • Vervangend vervoer / kosten berging voertuigen
  • Overig: o.a. herverzekering, Waarborgfonds
Aan het gemiddeld schadebedrag kan je niet zoveel veranderen. Frequentie is aan te pakken met allerlei vormen van preventie. Hier kunnen wij als verzekeraar niet genoeg aandacht voor vragen. In de artikelen van collega Tim Swanborn wordt hier ruimschoots aandacht aan besteed.

Dalende frequentie was de afgelopen jaren (door Covid) een gunstige factor. We zien echter dat de frequentie in rap tempo weer naar pre-Covid niveau ontwikkelt. Het aantal auto’s en vervoersbewegingen zijn dan ook weer flink toegenomen in NL. Er kwamen in 2023 netto bijna 180.000 auto’s bij in Nederland en de filezwaarte lag zo’n 7% hoger dan in 2019. (bron: NOS) Ondanks de toegenomen drukte valt het met de frequentie eigenlijk nog mee.

Kanttekening hierbij is de toename van het aantal letselschades. De weinig vrolijk stemmende cijfers van de SWOV laten dit ook zien: in 2023 vielen weliswaar minder dodelijke slachtoffers, maar weer net zoveel zwaargewonden in het verkeer als in het rampjaar 2022.

Elk jaar leren wij weer bij. Voor de renewal van 2025 hebben wij een aantal verbeterpunten gedefinieerd. Allereerst transparantie: waarom doen wij de voorstellen die wij uitbrengen en welke achterliggende data en ontwikkelingen zorgen voor een premiewijziging of wijziging in aanbod van producten en dekkingen? Dus, heldere informatie die door adviseurs met hun klanten gedeeld kan worden. Daarnaast tijdigheid zodat met name onze adviseurs de voorstellen op het juiste moment met hun klanten kunnen bespreken en hen zo goed mogelijk van advies kunnen voorzien.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, aarzel niet om contact met mij op te nemen! Mail mij via [email protected]

Vanaf maart publiceer ik - naast collega bloggers Etna JongsmaTim Swanborn en Herbert-Jan van Dijk  - maandelijks content met relevante inhoud voor klanten en partners op de website van Commercial Motor en mijn eigen zakelijke LinkedIn.