Column | 27 Februari 2024

Column: Ik vind het tijd worden voor een broekietimer-regeling

Auteur: Herbert-Jan van Dijk

Zonder een oordeel te vellen over de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen had ik de ijle hoop dat een formatie met succes zou zijn afgerond. Wellicht ten overvloede, niet omdat dit in mijn ogen het beste Kabinet is, maar puur omdat ik in dat geval in deze column voorzichtig een voorzetje op het akkoord had genomen met daarin de mogelijke consequenties voor autominnend Nederland. Tot het zover is, maak ik me druk over mijn eigen ‘autobeleid’: ga ik van de zomer met een EV op reis, of maak ik het mezelf gemakkelijk met een ‘normale’ reisauto?

Wie mij kent weet dat ik geniet van het leven. Aan dingen die er voor mij toe doen mag ik dan ook graag geld uitgeven. Deze mensen weten ook dat ik aardig zuinig ben van aard, en dus niet mijn geld zal uitgeven aan zaken die er in mijn optiek niet of minder toe doen. Ik kom er dan ook (openlijk) voor uit dat ik elektrisch ben gaan rijden mede vanwege de fiscale voordelen (wie niet?!), en niet omdat ik de nobele strijder ben die met mijn Volkswagen ID.3 de strijd aan gaat met de klimaatverandering.

Begrijp me niet verkeerd, voordat ik klimaat activerend Nederland achter me aankrijg, ik ben me terdege bewust van de bittere noodzaak dat handelen niet kan uitblijven als het om het klimaat gaat. Tegelijkertijd ben ik een enorme autoliefhebber en kan ik genieten van al datgene dat samenhangt met auto’s. Denk aan het lijnenspel van een mooie sportauto, het gevoel van vrijheid dat een cabrio je geeft of het fenomenale geluid dat een fossiele krachtbron ten gehore kan brengen.

Terug naar mijn eigen autobeleid. Zo nu en dan struin ik Marktplaats af naar pareltjes die worden aangeboden zonder dat ik daadwerkelijk de intentie heb om iets te kopen. Heel even heb ik overwogen om een oudere SUV aan te schaffen om zo laadstress in de zomervakantie te voorkomen. Nu weet ik dat het huren van een auto een goed alternatief is, maar de prijzen liggen in het hoogseizoen zo hoog dat ik, zuinig als ik ben, beredeneerde dat het aanschaffen van een gebruikte SUV voor de vakantie, met als doel om deze na de vakantie weer te verkopen, zomaar eens voordeliger zou kunnen uitpakken (waarbij ik ook nog eens het genot heb om in een premium SUV te rijden).

Van dit idee kwam ik toch al snel terug toen de term youngtimer frequent in beeld kwam bij de zoekresultaten die aan mijn selectiecriteria voldeden. Wat blijkt: alleen al het woord ‘youngtimer’ heeft een tamelijk prijs opstuwende werking. Opvallend was ook dat de zoekopdracht veelal in de advertentie werd vergezeld met de vermelding van de fiscale waarde en de term bijtelling.

Als een auto 15 jaar oud is kan deze worden gezien als youngtimer. Wanneer zo’n auto zakelijk wordt aangeschaft en privé wordt gebruikt geldt een bijtellingspercentage van 35% over de waarde van het object in het economisch verkeer (lees: dagwaarde). Deze bijzonder vriendelijke regeling maakt het natuurlijk heel interessant om een premium auto van 15 jaar oud zakelijk in te zetten én privé te rijden. E.g. een Porsche Cayenne GTS (4.8 V8) ad. €15.595,- kost je maximaal €226,- netto per maand.

Laten we dit even doortrekken naar wat we zien gebeuren in de markt van elektrische voertuigen (EV’s). Voor deze auto’s geldt dat ze 60 maanden profiteren van het voordelig geldende bijtellingspercentage op het moment van datum eerste tenaamstelling. Na 60 maanden vervalt het fiscale voordeel en geldt (momenteel) het 22% bijtellingspercentage (zie afbeelding). 

Bron: Business Insider, 2020

Nu het bijtellingspercentage voor nieuw in te zetten EV’s snel gelijk wordt gesteld aan dat van fossiel aangedreven auto's, verdwijnt ook het fiscale voordeel van de elektrische auto voor de berijder die het voertuig ook privé rijdt. De auto’s die terugkomen uit de lease, veelal na 60 maanden, kennen vanaf dat moment een bijtellingpercentage van 22%.

In 2019 zijn ruim 60.000 EV’s tenaamgesteld, meer dan 80% betreft zakelijk inzet. Het fiscaal vriendelijke bijtellingspercentage komt dus ergens dit jaar voor die voertuigen te vervallen. Dit betekent dat met name leasemaatschappijen worden overspoeld met EV’s die terugkomen uit de lease. De enorme hoeveelheden die terugkomen zijn groter dan de vraag en dus heeft dit een negatief effect op de prijs.

Het dynamisch prijzen van nieuwe EV’s, dat in Nederland tot dusver uitsluitend heeft geresulteerd in prijsverlagingen, zet de prijzen verder onder druk en maakt dat de dagwaarde in negatieve zin vaak niet correspondeert met de boekwaarde. Om het verlies te beperken of uit te stellen wordt geprobeerd deze auto’s weer aan de vrouw of man te brengen, de markt van de zakelijke rijder die de auto ook privé rijdt valt gezien de bijtelling af. Is Private Lease dan de oplossing?

Ik wil pleiten voor een ‘Broekietimer-regeling’ voor EV’s. Elektrische auto's die ouder zijn dan vijf jaar krijgen een lager bijtellingspercentage, dus naarmate de leeftijd van de EV toeneemt neemt het bijtellingspercentage af. Zo wordt het aantrekkelijk een oudere EV te rijden, wat de verduurzaming ten goede komt en de doelstellingen met betrekking tot elektrisch rijden realistischer maakt. Ook voorkomen we hiermee dat gesubsidieerde EV’s de grens overgaan (déjà-vu Prius en Outlander). Natuurlijk moet er ook actie worden ondernomen als het gaat om het bijtellingspercentage voor gloednieuwe EV’s, maar dat laat ik over aan een ander creatief brein en/of lobby.

Tegen een nog te formeren Kabinet zou ik zeggen: “voortmaken, dan kunnen we een wetsvoorstel indienen”. En mijn vakantieadres bereik ik, hoop ik, ook wel met mijn Duitse stekkerauto, sinds ik me door velen heb laten overtuigen dat het toch echt allemaal wel meevalt. Een verslag hiervan volgt uiteraard na de zomer.

 

Vanaf februari publiceer ik - naast collega bloggers Tim Swanborn, Etna Jongsma en Erik Boertjes - regelmatig content met relevante inhoud voor klanten en partners op de website van Commercial Motor en mijn eigen zakelijke LinkedIn.