Hoe kun jij je als ondernemer beveiligen? 

18-02-2020
Leestijd: 2:26 min


Hacking wordt nogal eens gezien als een onschuldige hobby van enkele nerds met een hoodie die op hun zolderkamertje spelen met hun computer. Maar de tijd van whizzkids en kattenkwaad is voorbij. Meestal is hacking niets minder dan brute inbraak in je computernetwerken. Steeds vaker zijn hackers criminelen die jouw geld of data willen. Dat doen ze door de beveiliging van je computer te kraken of te omzeilen. Hoe kun jij je bedrijf beveiligen tegen hacking? 

Over wat hacking precies is, lopen de meningen uiteen. Zelfs onder informatici en it-deskundigen. Ook is niet iedereen ervan overtuigd dat hacking altijd verwerpelijk is. Maar de gangbare opvatting is dat hacking het ongeoorloofd binnendringen in computersystemen is. Het gaat dus om inbreken. En met die inbraak is meestal kwade opzet gemoeid. De hackers misbruiken je digitale apparaten en systemen om geld te verdienen, om data te verzamelen of om een boodschap te verspreiden. En ja, een enkele keer gaat het om tieners die het hacken onder de knie willen krijgen of voor de ‘fun’ inbreken. Of ze het doen als spel of uit winstbejag, inbreken in een computersysteem is onwettig en daarmee strafbaar. Ook als er een onopzettelijk een verbinding wordt gemaakt. En ook als het gehackte systeem niet of nauwelijks beveiligd is. Hacking is dus een vorm van cybercrime.
Zoals gezegd, hacken is strafbaar. Toch is er een uitzondering: ethisch hacken. Ethische hackers of white hat hackers testen in opdracht van bedrijven de beveiligingssystemen en netwerken. Ze hacken om digitale risico’s op te sporen zodat de opdrachtgevers de datasecurity en digitale beveiliging op orde kunnen brengen. Het is dus een positieve manier van hacken gericht tegen de criminelen. Het zijn de good guys tegen de bad guys.

Hackers richten zich met malware en cyberaanvallen op openbare, zakelijke en overheidscomputers. Daarvoor gebruiken ze uiteenlopende technieken. De bekendste (beruchtste) hacking-technieken zijn:

  • Social engineering en malvertising
  • Botnetten
  • Browserkapingen
  • DdoS-aanvallen
  • Ransomware
  • Trojan horses
  • Virussen en wormen

Je wilt niet dat een ongewenst iemand je bedrijfsvoering bestuurt en je wilt ook niet door cybercrime getroffen worden. Dus beveilig je je bedrijf tegen hackers. Dat doe je met ten minste 5 basale voorzorgsmaatregelen:

  1. Je installeert een betrouwbaar anti-malwareproduct dat malware opspoort en onschadelijk maakt en dat verbindingen met kwaadaardige phishing-websites kan blokkeren.
  2. Je downloadt alleen apps van legitieme platforms en aanbieders die zelf controleren op apps met malware. Check vooraf wel even de score en beoordelingen van de app die je wilt downloaden.
  3. Je zorgt dat je besturingssysteem altijd up-to-date is.
  4. Je vermijdt bezoeken aan onveilige websites, downloadt nooit niet-gecontroleerde bijlagen en klikt nooit op koppelingen in niet-vertrouwde e-mails.
  5. Je ververst regelmatig je wachtwoorden. 
Hackers en cybercriminelen zoeken hun buit steeds vaker bij bedrijven. Wees je dus bewust van de cyberrisico’s van jouw bedrijf. Geen idee welke dat zijn? Doe dan de Cyber Risicoscan om te ontdekken wat je zwakke punten zijn. Je weet dan meteen waaraan je moet werken om cyber secure te ondernemen. Ten slotte kun je je verzekeren tegen de financiële gevolgen van cybercrime, bijvoorbeeld met de Allianz Cyberverzekering. Informeer eens bij je verzekeringsadviseur.