Oud regime lijfrenteverzekering

U heeft vóór 1 januari 1992 een lijfrenteverzekering gesloten tegen een eenmalige koopsom, of een premiebetalende lijfrenteverzekering met een ingangsdatum van vóór 16 oktober 1990, er is dan sprake van een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule, ook wel ‘oud regime lijfrenteverzekering’ genoemd.

Het kan zijn dat u op dit moment uw lijfrentekapitaal niet nodig heeft. Wanneer u een beleggingsverzekering heeft, dan kunt u uw lijfrenteverzekering voortzetten. Bij voortzetting van uw lijfrenteverzekering bedraagt het verzekerd bedrag bij overlijden 110% van de poliswaarde. De voordelen van voortzetten zijn:

  • u continueert uw beleggingen
  • u bepaalt de verkoopdatum
  • u betaalt geen extra kosten
  • u kunt altijd overgaan tot (gedeeltelijke) aankoop van een lijfrente-uitkering
  • gratis polisverlenging
Aankopen lijfrente-uitkering
U kunt met het lijfrentekapitaal een lijfrente-uitkering (termijnen) aankopen. Bij de lijfrente-uitkering kunt u kiezen voor een gegarandeerde levenslange uitkering (tot u komt te overlijden) of voor een tijdelijke uitkering gedurende een bepaalde periode. U kunt daarbij kiezen voor een uitkering per maand, kwartaal, half jaar en jaar.

Voor de tijdelijke lijfrente wordt de minimale looptijd verzekering beïnvloed door de leeftijd van de verzekerde. Er moet namelijk een sterftekans van minimaal 1% gedurende de looptijd van de lijfrente aanwezig zijn. In het algemeen geldt voor het 1%-criterium dat hoe ouder het verzekerd lijf hoe korter de looptijd van de verzekering kan zijn om nog aan dit criterium te voldoen. De lijfrente-uitkeringen worden belast in box 1.

Komt het kapitaal beschikbaar van een bij Allianz afgesloten lijfrenteverzekering, dan kunnen wij u een aantrekkelijke aanbieding doen voor een Allianz Direct Ingaande Lijfrente. Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met uw financieel adviseur.

Meer informatie over een lijfrente-uitkering: Allianz Direct Ingaande Lijfrente

Schenken lijfrentetermijnen aan meerderjarige kinderen
Op grond van fiscaal overgangsrecht kunt u lijfrentetermijnen schenken aan een meerderjarig (klein)kind. De lijfrentetermijnen worden dan bij het (klein)kind in de belastingheffing betrokken. Er is dan in principe geen schenkingsrecht verschuldigd.

Overige mogelijkheden met oud regime lijfrenteverzekering
Ook kan het opgebouwde lijfrentekapitaal in een keer worden uitbetaald. Omdat geen lijfrente-uitkeringen worden aangekocht, is fiscaal sprake van afkoop. Dit heeft tot gevolg dat de afkoopsom progressief wordt belast (maximaal 52% tarief) in box 1.
Neem contact met ons op. 
Bekijk de contact mogelijkheden
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
Zoek een adviseur